måndag 20 april 2015

Myrios noveller

Känner du till Myrios noveller som numera ges ut av Natur & Kultur? Om inte så vill jag uppmärksamma dessa noveller av en anledning. Anledningen är att jag själv, på senare tid, funderat i andra banor när det gäller min undervisning i svenska. Jag har klasser som älskar att läsa skönlitteratur och jag har klasser som hatar att läsa. Nu säger jag klasser, men visst finns det individer som drar åt det ena eller andra hållet också. Men om jag ska vara helt ärlig så undervisar jag i en klass just nu där alla 27 elever hatar att läsa. Då funkar det inte att lägga en skönlitterär bok i händerna på dem och skapa gemensamma lästillfällen för en bok som, i deras ögon, är en plåga som aldrig tar slut.

Just nu läser jag en kurs i svenska. Jag och mina studiekamrater hade en lång diskussion om hur man gör med elever som inte tycker om att läsa, trots flera försök att introducera dem i litteraturens värld. Det var då jag kom på att jag sedan länge har funderat på att arbeta mer med kortare berättelser, men egentligen inte riktigt kommit igång med detta.

Vad jag har tittat på är samlingen Myriosnoveller, en antologi med lärarhandledning. Novellerna finns som interaktiv bok och fungerar alldeles utmärkt i datorn, läsplattan och telefonen. Vad jag tycker är bra med novellsamlingen är att novellerna är sorterade tematiskt. Dessutom är lärarhandledningen till stor hjälp som läsguide  med diskussionsfrågor, reflektionsfrågor och analysfrågor. Novellerna kan man också lyssna på, vilket är bra för elever som har svårt med läsning.

Noveller är bra och tacksamt att arbeta med. Jag tror att novellerna som finns i den här samlingen kan få eleverna att känna igen sig och läsguiden kan skapa möjligheter till bra samtal om aktuella innehåll. Dessutom är den interaktiva boken billig att köpa så jag rekommenderar verkligen att man kollar upp det här om det är så att man tycker om att läsa noveller eller vill arbeta med noveller i undervisningen.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar