fredag 13 mars 2015

Rött uppror - Pierce Brown

Nu har jag läst klart science fiction boken Rött uppror, skriven av Pierce Brown. Det är en helt fantastisk berättelse, men tyvärr rätt så rörig med alla sina karaktärer. Delvis påminner berättelsen om Hungerspelen, Flugornas herre och Ender's game. Brown har med denna dystopiska berättelse, kryddat med uppror, oroligheter, hämndbegär och en massa fantasi, lyckats skriva en bok som har blivit internationell succé.

Ja, vad handlar den om då? Jo, så här är det... Berättelsens huvudkaraktär är 16-årige Darrow. Han är en Röd, det vill säga den lägsta av en färgkodad kast-hierarki på en koloni på planeten Mars. De som styr planeten är de Gyllene och det är också de Gyllene som dödar Darrows fru för att hon har ledsnat på att vara förslavad. Efter hustruns död kommer Darrow i kontakt med en grupp rebeller som vill använda honom för att infiltrera de Gyllenes prestigefyllda skola.

Darrow genomgår en förvandling som gör honom till en Gyllene. Men han är fortfarande en sympatisk person som har bestämt sig för att fullfölja sitt uppdrag och för att hämnas sin fru. Trots att rebellerna har lyckats förvandla Darrow till Gyllene så glömmer han aldrig bort vart han egentligen kommer ifrån.

Med stor filmisk influens och skicklighet kombinerad med romersk mytologi och science fiction, har författaren lyckats skriva en berättelse som håller tempo och spänning ända till sista sidan. Rött uppror är den första boken i en trilogi. Den innehåller allt en dystopisk roman ska innehålla; spänning, högt tempo och dystopi.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar