fredag 5 december 2014

Som jag har väntat och längtat...

... på Lena Anderssons fortsättning på den Augustprisvinnande Egenmäktigt förfarande. Den här fristående fortsättningen heter Utan personligt ansvar, och det är "en roman om iscensättningar och roller - och kärlek som den kan se ut när man är tre" (baksidestexten).

Här kommer ytterligare en plågsam bra berättelse om kärleken. Huvudkaraktären, Ester Nilsson, har inte lärt sig någonting sen förhållandet med Hugo Rask. Fem år efter deras förhållande blir hon attraherad av skådespelaren Olof Sten. Ester vet direkt, vid första träffen, att det är Olof hon vill dela livet med och så börjar Esters outhärdliga liv. Ester gör samma misstag som hon gjorde med Hugo Rask, kärleken blir slitsam och jobbig och hon beter sig helt förblindad. Frågan är om hon hade tröttnat på denne man om han var lika angelägen? Svårt att säga.

Utan personligt ansvar är välskriven och otroligt lärorik. Lena Andersson har en förmåga att sätta ord på det psykologiska samspelet mellan man och kvinna. Igenkänningsfaktorn är hög! Berättelsen är fängslande och svår att lägga ifrån sig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar