onsdag 28 maj 2014

Tunnel 13 - Johanna Ejdeholm

Urban exploration är en företeelse där utövaren ägnar sig åt att besöka övergivna platser som till exempel övergivna byggnader, fabriker, bergrum, tunnelsystem och liknande. Ofta dokumenterar en platsen för att kunna visa andra att en har varit där och även visa hur platserna ser ut.

Eftersom det inte är lagligt att ta sig in på många av platserna som besöks har hobbyn blommat upp på nätet i och med att en på ett mer anonymt sätt kan dela med sig av vilka platser en har besökt och lättare kan komma i kontakt med andra som håller på med detta.

Att detta har kommit att hamna mer på tapeten än tidigare speglas på ett bra sätt i att det har börjat bli ett inte alltför ovanligt tema i ungdomslitteraturen precis som parkour och annat. Ett exempel är den översatta Förbjudet område av Sean Rodman. Ett annat är den nyligen utkomna Tunnel13 av Johanna Ejdeholm, som jag har läst och som jag tänkte berätta lite mer om här nedanför.

Tunnel 13 är utgiven av LL-förlaget och handlar om högstadiekillen Oskar. När vi möter Oskar i början av boken har han packat ryggsäcken och ska möta de tuffa killarna Isak och Jamal för att de ska ta sig in på det på skolan mytomspunna Hedö, ett nedlagt militärsjukhus. Det ryktas att det finns en massa hemliga gångar under sjukhuset och att militären kanske fortfarande har någon form av verksamhet där. Dessutom hittades en tolvårig pojke, Jimmy, där förra sommaren, antagligen var han också där som upptäckare.

Oskar är väldigt nervös, men samtidigt uppspelt. Han har inte gjort något sådant här förut och nu har han äntligen chansen att bli någon i klassen, att bli något mer än "bara ett namn på klasslistan". Anledningen till att han är med är att det går ett rykte om att han är rik eftersom han bor i ett stort hus på ett flott ställe. Detta stämmer dock inte eftersom han och hans pappa bara lånar huset av Oskars farmor. Egentligen har pappan blivit av med sitt jobb och går på socialbidrag. Men för att få följa med Isak och Jamal har han ändå samlat ihop (stulit ur farmoderns kassaskåp) 8000 kronor för en karta och dessutom skaffat en hel del utrustning.

När Oskar sedan möter de andra pojkarna framstår Isak som en väldigt otrevlig person, men han är ändå den lilla gruppens ledare som med hjälp av kartan visar vägen ner i Tunnel 13, som är nätaliaset Ghosts namn på vägen in till Hedö. 13 eftersom det tog henom tretton försök att hitta rätt väg...

Jag tycker att det här är en spännande bok på många sätt. Det händer saker hela tiden och det känns väldigt på riktigt. Pojkarna skrapar i knän och gör illa sig när de är tvungna att krypa genom smala utrymmen. Språket gör att en som läsare känner sig närvarande på deras färd genom tunnlarna. Det finns dessutom flera intressanta saker att fundera kring, som till exempel vad en är villig att göra för att bli sedd. Och vem vill Oskar bli sedd av egentligen?

Dock tycker jag att dramaturgin är lite spretig. Det känns som att spänningen peakar i mitten av boken och sen inte riktigt får ny energi, vilket gör att jag känner mig lite otillfredställd när boken tar slut. "Var det allt?"

För målgruppen som en får anta att boken riktar sig till i första hand, den ständigt svårfångade gruppen ickeläsande killar, tror jag att boken passar bra. Oskar är mycket mer en "vanlig" kille än vad huvudpersonerna i till exempel många Argasso-böcker är, vilket ju kan vara tilltalande om en har svårt att identifiera sig med dem. Boken är spännande och, tycker jag, bra skriven.​
Gästinlägg av skolbibliotekarien Albin Olsenmyr

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar