måndag 26 maj 2014

Hjärta av jazz - Sara Lövestam

Ett hjärta av jazz är Sara Lövestams fjärde roman. Det är en bok med ett viktigt budskap, men skriven på ett sådant sätt att vem som helst kan läsa den och få ut något av den.

Berättelsen i sig handlar egentligen om att växa upp i en liten ort och att inte passa in i mallen av vem man ska vara och hur man får vara. Det är också en berättelse om vänskap och om att hitta en väg ut ur utanförskap och kränkningar utan att förlora sig själv på vägen.
Boken kretsar kring två personer, Steffi Herrera och Alvar Svensson. Steffi går i nionde klass i den lilla värmländska orten Björke. Hon är inte som alla andra och får betala ett högt pris för det varje dag. En vinterdag när hon är på väg hem från skolan möter hon Alvar "Pysen" Svensson, världens bästa gubbe. Mellan dem uppstår en oväntad men stark vänskap. Det som för dem samman är en gemensam kärlek för Povel Ramels ordtrolleri och musik som svänger.

Berättelsen rör sig både i nutid och i dåtid. Vi får följa Steffis dagar i skolan och hennes möten med Alvar. Deras samtal tar oss tillbaka till ett Sverige under andra världskriget, när Alvar lämnade Björke för Stockholm och jazzen.
Sara Lövestam är, precis som Povel Ramel, en ordkonstnär. Helt obesvärat rör hon sig mellan Steffi och Alvar, de känns båda två som genuina personer. Beskrivningen av Steffis liv i skolan känns i hjärtat. För mig som arbetar i högstadiet är den en brännande påminnelse om vad som händer när vuxenvärlden inte riktigt vill se, låtsas oförstående inför det som utspelar sig i ungdomarnas liv. Men hon skriver Steffi stark, inte fånigt stark, utan med en äkta styrka. En styrka som kommer ur den vänskap som hon och Alvar har. Deras vänskap ger Steffi förmågan att kliva ut ur situationen och se en väg vidare.

Jag anser att Hjärta av jazz bör vara kanon på varenda högstadieskola i landet. Den är fantastiskt välskriven, verklig litteratur för ungdomar. Men den bär också på ett budskap som är en väsentlig del av den värdegrund som skolan ska arbeta med varje dag.
Vill du träffa Sara och höra henne prata om sitt författarskap så tycker jag att du ska ta dig en tur förbi Sigtuna Litteraturfestival den 23 till 24 augusti.

Gästinlägg av Jenny Eurén (Twitter: Jenny_Euren)
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar