lördag 22 mars 2014

Flickan i drömfångaren - Ingrid Jönsson

Flickan i drömfångaren är en ny bok skriven av Ingrid Jönsson. Berättelsen handlar om tolvåriga Estelle vars föräldrar har skilt sig. Även om Estelle, som kallas för Tess, är arg på sin pappa så saknar hon honom väldigt mycket. Men pappa har det bättre än Tess och hennes mamma, som nu har tvingats flytta till lilla Falinge. Det är jobbigt att lämna bästa vänner och att börja i en ny klass är inte så enkelt. Då hamnar man bland "losers" när man egentligen vill vara med de coola eleverna. Tess är frustrerad, hon är arg och hon är bitter. Livet är inte lätt alla gånger.

Mamma försöker hjälpa Tess med en drömfångare som ska fånga Tess mardrömmar. Och det fungerar! I drömfångaren finns en indianflickan Nashota som får Tess att må bra, bli klok och växa som person. Frågan är dock varför Nashota är fast i drömfångaren?

Jag älskar den här berättelsen och jag älskar bokens framsida som är illustrerad av Marta Leonhardt. På bilden får man se Tess, indianflickan Nashota och själva drömfångaren. Den blå färgen skapar ett drömliknande tillstånd. Berättelsens huvudperson Tess blir en stark liten flicka som ställer upp för sin mamma. Tess hjälper mamman i hennes depression och hon inser att det finns lösningar på allt, det handlar bara om att söka på rätt ställe.

Jag har tidigare arbetat med Läsnovor, en samling noveller av Ingrid Jönsson. Det arbetet har jag skrivit mer om här. Till Läsnovor finns en lärarhandledning med kopieringsunderlag. Jag hoppas verkligen att det kommer en lärarhandledning till Flickan i drömfångaren också. Det är en väldigt fin berättelse att läsa och arbeta med i skolan.

2 kommentarer :

  1. Så kul att du gillade boken, Arian! Och visst kommer det en lärarhandledning så småningom! Den kommer bl.a att ta upp läsförståelse (reciprok teaching) och innehålla fakta om ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Hälsningar Ingrid Jönsson

    SvaraRadera
  2. Hej Ingrid! Vad roligt att höra. Jag skriver gärna om lärarhandledningen också, om det är möjligt förstås. Ha det gott! /Arian

    SvaraRadera