söndag 3 november 2013

Bilal: på slavrutten till Europa - Fabrizio Gatti

Den italienske journalisten Fabrizio Gatti börjar en resa i Dakar för att följa migranterna på slavrutten från Afrika. Europa har en attraktionskraft hos de unga männen som riskerar allt för ett nytt liv och tillsammans med dem finns Fabrizio Gatti som utger sig för att vara en irakkurdisk flykting, vid namn Bilal, på väg till Tyskland.

Bilal är en fantastiskt bra bok som berör. Författaren Gatti har skrivit ett litterärt reportage om sina medresenärer, personer som ger sig ut i det omöjliga för att pengar och mat inte räcker till eller för att deras barn förtjänar ett bättre liv. Dessa modiga utvandrares vägar är full av förödmjukelser. Resan som sker genom öknen kan sluta med döden om chauffören kör fel. Tätt packade människor i en lastbil tvingas vid varje vägspärr att böja knä på marken, blir plundrade, slagna och hotade.

En del kommer vidare, andra kommer inte så långt. För den som lyckas komma till Europa väntar ytterligare svårigheter. Flyktingar som blir internerade i överfulla sovsalar och blir örfilade av italienska poliser. Det finns ingen gräns för grymheten och många tjänar på migranterna. Övergrepp, våld och hot blir en vardag för dessa migranter.

Ingen kan lämnas oberörd av denna bok. Trots att den är obehaglig så är det en dokumentation av en pågående katastrof. De är hjältar, dessa människor, som riskerar allt för ett "kanske"; osäkerheten på vägen till Europa och väl i Europa. Det är omöjligt att stoppa migrationen för vi lever i en värld med global ojämlikhet.

Rekommenderas!

 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar