fredag 23 augusti 2013

Enders spel - Orson Scott Card

En märklig berättelse har jag nu läst, om en liten pojke som utbildar sig för det ultimata kriget. En enkel handling om ett samhälle där befolkningen är strikt kontrollerad. Ender Wiggins heter huvudkaraktären. Han är det tredje barnet i en familj som fick tillåtelse av regeringen att skaffa fler barn än normen, eftersom deras två första barn visade sig vara underbarn. Även om familjens första son var alltför aggressiv och deras dotter alltför empatisk, var Ender den perfekta kombinationen av de två. Vi den mogna åldern, det vill säga sex år, kallas Ender in till en militärhögskola för utbildning som soldat inför en framtida invasion av utomjordingar.

Ender utsätts för prövningar, redan innan han kallas in i stridsskolan. Och han utsätts för ännu mer prövningar i sin nya miljö, på en rymdstation, effektivt avskuren från alla han någonsin har känt för att tränas till en soldat tillsammans med andra briljanta barn. Hans träning är i form av spel; tv-spel och simulatorer. Ender tvingas konfrontera sina demoner, sina allierade och utvärdera varje situation han kastas in i. Författaren driver på berättelsen och får till en handling som gör boken till en av de bästa inom genren.

Jag vill inte berätta hela historien. Men sammanfattningsvis handlar den om en liten pojke och det helvete han utsätts för. Frågor om moral och mänsklighet blir närvarande hos läsaren. Hur högt är egentligen priset för mänsklighetens överlevnad?

När jag plockade upp boken Enders spel hade jag ingen aning om vad den handlade om. Men nu, i efterhand, tycker jag att den bör läsas av både vuxna och unga vuxna. Berättelsen är otroligt bra!

Den 8 november 2013 har filmen Ender's Game biopremiär i Sverige.
 

 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar