onsdag 19 juni 2013

Stad av skuggor - Cassandra Clare

Stad av skuggor är den första delen i serien The Mortal Instruments av Cassandra Clare. Berättelsen äger rum i New York och börjar med att den 15-åriga Clary bevittnar mordet på en blåhårig tonårspojke på en nattklubb. Problemet är att ingen annan kan se det Clary bevittnat. Ganska snart förändras Clarys liv eftersom hennes mamma försvinner och olika monster börjar hemsöka hennes hem. Plötsligt kan Clary se ovanliga saker överallt som demoner, vampyrer och varulvar i hela New York City.

Lyckligtvis är Clarys liv ödesbestämd och hon kommer i kontakt med Jace, den snygga tonårspojken som Clary såg på nattklubben; han som mördade den blåhårige tonårspojken. Jace introducerar Clary till skuggjägarnas dolda värld. En värld där varulvar strövar omkring på gatorna i Chinatown, andra övernaturliga varelser som bor i Central park och vampyrer som åker motorcykel.

Jag måste erkänna att jag till en början inte tyckte om Stad av skuggor. Det tog mig ungefär två tredjedelar av boken för att jag skulle börja tycka om berättelsen som blev allt mer underhållande. Relationer och gruppdynamiken tog mer plats ju mer jag läste. Clary, hennes bästa vän Simon och de tre tonåriga skuggjägarna är de personer berättelsen kretsar kring. Mycket av handlingen är relaterad till ett uppror som leds av en skuggjägare vid namn Valentine, som också visar sig vara Clarys pappa.

Stad av skuggor är verkligen en rik berättelse att förälska sig i fylld av komplexa karaktärer. Jace är en av mina absoluta favoriter med en historia och en intressant personlighet som blev allt mer komplex ju mer berättelsen fortskred. Ibland kunde dialogen kännas lite felplacerad och saker som sades passade inte in i sammhanget vilket kändes lite konstigt. Vad jag också tyckte var onödigt eller lite för mycket är författarens fokus på Simon / Clary / Jace triangeldramat, samma fenomen som förekommer i Hungerspelen (Katniss Everdeen) och Twilight (Bella Swan) - två pojkar som blir förälskade i en tjej; och tjejen, i detta fall Clary, förstår inte det till en början.

Som sagt, när du väl kommer in i historien är Stad av skuggor en underhållande bok och en väldigt fantasifull bok inom genren. Längden på berättelsen i kombination med innehållet kan kanske verka avskräckande för den unga läsaren, men den genomsnittliga femtonåringen som älskar fantasy kommer att tycka om denna bok.

3 kommentarer :

 1. Hej!

  Ja visst är Stad av skuggor/ City of Bones bra! Hela serien är toppen och snäppet ännu bättre är Pre-quel serien The Infernal Devices.

  Vill ni läsa om nyheter gällande Cassandra Clares böcker, The Mortal Instruments serien, The Infernal Devices serien och The Bane Chronicles samt den kommande storfilmen baserad på Stad av Skuggor som har premiär den 23:e augusti med Lily Collins & Jamie Campbell Bowers i huvudrollerna?

  Jag har en blogg: www.tmitidsweden.wordpress.com
  Skriver alla inlägg på både svenska och engelska

  Finns på Twitter också (Cassandra Clares fans favorit tillhåll):
  @TMI_Sweden

  SvaraRadera
 2. Jag är jättesugen på att läsa denna bokserie. Skall försöka börja med den under hösten!

  SvaraRadera
 3. Gör det Lena! Den är bra!

  SvaraRadera