måndag 20 maj 2013

Gregor 1 & 2 - Suzanne Collins

Efter all uppståndelse kring Hungerspelen kommer till slut en uppsättning mellanstadieböcker skrivna av Suzanne Collins.

 
Gregor från Ovanjord - Suzanne Collins har tillämpat all sin kompetens, om hur man skriver bra och fänglsande böcker, i en svepande fantasy för en yngre publik. Gregor och hans söta lillasyster Boots är i tvättstugan i familjens hyreshus i New York när de hör ett ljud och beslutar sig för att kolla upp det. Boots och Gregor faller genom en öppning och de faller under en lång tid, innan dem slutligen landar säkert. Barnen hittas av stora, talande kackerlackor som har namn. Gregor och Boots får veta att de har kommit till Underjord och förs till slottet.

I slottet blir inte saker och ting mycket bättre för Gregor som vill att han och Boots kommer tillbaka till familjen, till Ovanjord. Prinsessan på slottet hatar Gregor och förstör alla hans försök till att hitta en väg hem. Det är i Underjord Gregor förstår profetian och hans roll i det. Kan han möjligtvis vara hjälten som Underjord så desperat behöver?

Jag tycker verkligen om den här boken. Boots är en rolig karaktär med sina kvicka kommentarer som får mig att skratta och undra hur Gregor kan hantera henne. Kackerlackorna, råttorna och den kungliga familjen spelar viktiga roller i profetian och deras karaktärer är väl genomtänkta. Jag tror att både pojkar och flickor lockas av Gregors berättelse som kommer att läsas med samma förväntan som vuxna och tonåringar har läst Hungerspelen. Colins sätt att skriva kan vara lite förutsägbar, men trots det flyter berättelsen på bra.


Gregor 2: Dödens labyrint - När gigantiska kackerlackor kidnappar lillasyster Boots från Central Park har Gregor inget annat val än att gå ner till Underjord för att hämta hem henne. Gregor har försökt att glömma profetian och Bane, en fruktad vit råtta, vars ankomst förebådar slutet av den känsliga maktbalansen i Underjord. Profetian säger att Gregor kan göra slut på Bane, om inte Bane gör slut på Boots först.

Det här är en berättelse berättad i tredje-person, med en berättarröst starkt färgad av 11-årige Gregors, full av humor och terror. Gregors lösning på profetian överraskar och glädjer läsaren. Som läsare blir man dubbelt så glad av att Nerissa packat ner en ny profetia i Gregors bagage när han ska återvända hem. Det mina vänner betyder att berättelsen inte är slut än.

Del 3 kommer hösten 2013.

2 kommentarer :