lördag 27 april 2013

Vikarieångest eller behöver du undervisningsidéer?

Lärare, se hit! Har det hänt dig att måste vikariera för kollegan och du får veta detta fem minuter innan lektionen ska börja? Eller att hela helgen gått åt till att umgås med familjen och helt plötsligt är måndag morgon här och du vet inte riktigt hur du ska starta din första lektion? Ingen fara! Här kommer ett litet tips: Måndag morgon - En idébok för språklärare av Christina Hargevik. Boken ingår i serien Aktiva lärare och ges ut av Liber förlag.

Oavsett vilka ämnen man undervisar i är språket viktigt att arbeta med. Vad jag vill säga är: trots att den här boken innehåller idéer för språklärare, kan du som är lärare i andra ämnen få nytta av övningarna om du utan förvarning ska vikariera för din kollega eller behöver förslag på vad du kan arbeta med när du får en stund över i klassrummet. Till några av övningarna finns också kopieringsunderlag på engelska och på svenska.

Jag tycker om övningarna i boken och jag kommer att gå runt med denna bok i väskan hela tiden. Även om jag utnyttjar all lektionstid och till och med ibland kan känna att jag skulle vilja ha mer undervisningstid med mina elever, kan jag också se en fördel med boken Måndag morgon. Vissa av övningarna kan jag baka in i min undervisning och de kan fungera som ett sätt att lära sig svenska på ett annorlunda sätt.

Måndag morgon är en matnyttig bok som bör införskaffas av alla lärare!


3 kommentarer :

 1. Skulle du rekommendera den också för de som endast jobbar som inhoppare? Timvikarier?

  SvaraRadera
 2. Ja, absolut! Titta på smakprov här: http://www.smakprov.se/smakprov.php?l=liber&isbn=9789147083039.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Nu ligger det elva tips ur boken på Libers hemsida, anpassade till spanska [http://www.liber.se/Kampanjer/GyVux-kampanj/Mandagsspanska/] och franska [http://www.liber.se/Kampanjer/GyVux-kampanj/Mandagsfranska/].

  Fler språk kommer!

  SvaraRadera