fredag 1 mars 2013

Gästinlägg om lättlästa böcker

Fluortantens dotter av Tony Samuelsson är en bok med jättefint omslag som känns lockande, men lite barnsligt. Jag gillar färgerna och temat som känns mindre allvarlig än vad själva berättelsen är, som är skriven för vuxna. Revisorn Martin är patient hos Annika som är en tandsköterska med perfekta vita tänder. Martin är rädd för tandläkare och han har tandsten. Annika och Martin blir förälskade, men stöter på många problem innan de hittar en kärlek som vägrar ge upp. Visst finns det lite komiska inslag i boken, men berättelsen kändes inte som en höjdare.
 
Noors trädgård - Sara Wadell, även den en bok med fint omslag som lockar till läsning. Boken är del 2 i en serien I samma båt som också ges ut av LL-förlaget. Noors trädgård är en fristående bok i serien och den handlar om Noor som tycker att livet inte är så roligt längre nu när barnen har flyttat hemifrån. Noors man Hassan tycker att Noor ska gå på ett möte angående den gemensamma gården. Noor vill inte gå, men gör det ändå och snart börjar hon drömma om trädgården i Iran. Tänk om hon kunde få en sån trädgård här i Sverige. Noors intresse ökar för gården, hon tar fram ett förslag, men kommunen är före med sitt tråkiga förslag.

Det här är en bok som vänder sig till vuxna, men kan läsas av unga vuxna också. Det är en bok jag tycker om och kan rekommendera andra att läsa.
 
Campingkärlek av Pamela Jaskoviak är en lättläst bok som handlar om två systrar och deras familjer. Anette och Eva-Lena. Eva-Lena är två år äldre och så länge Anette kan minnas har hon alltid varit avundsjuk på Anna-Lena. Som liten var hon alltid mullig och tillbakadragen. Inte alls som sin storasyster. Hon var smal och social. Det enda Anette gladde sig åt var att hon hade långt blont hår. Raka motsatsen till Anna-Lena. Anna-Lena är arkitekt och Anette jobbar som undersköterska på ett äldreboende. Anettes man är lärare och Anna-Lenas man är överläkare. Anette har två flickor och Anna-Lena har en dotter.
En sommar frågar Anna-Lena Anette och Urban, som är Anettes man, om de vill följa med henne och Per på en campingsemester i Apelviken. De går med på det och barnen lämnas hemma. Då Anna-Lena redan hunnit fråga sina föräldrar om de kan passa hennes dotter är Anette tvungen att fråga Urbans föräldrar. Första åsynen på campingen är när Anette ser Anna-Lenas husvagn som gått på ca en miljon. Deras kostade endast 9000 kr. Alla kan inte vara rika tänker hon. Tiden går och de går på gemensamma utflykter och till stranden. Då Anna-Lena har klankat ner på Anettes husvagn får hon helt plötsligt ”migrän”. Och eftersom Per inte tycker om de utflykter hans fru, Anna-Lena, går på bestämmer han sig för att stanna hemma. Anna-Lena drar då med Urban. En kväll när de går iväg kommer Per efter Anette och frågar henne om han vill ta en drink med honom. Helt plötsligt ligger hon i armarna på Per och de kysser varandra när Anna-Lena kommer på dem. Skrikandes försvinner hon därifrån och Per kan inte hitta henne någonstans. Per och Anette spenderar natten ihop men det de inte vet är att även Urban och Anna-Lena spenderade natten ihop. När det uppdagas bryter helvetet lös för båda familjer. Det slutar till sist lyckligt.
Det här inte en spännande eller en intressant bok och får inte mer än 2 stjärnor av 5 möjliga.
 
 
Böckerna är recenserade av en gästbloggare för Bookis litteraturblogg.
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar