fredag 8 mars 2013

Beautiful Creatures - Kami Garcia & Margaret Stohl

Beautiful Creatures boken är nu utläst. Den är en bra och vacker introduktion till en serie som, till skillnad från många liknande böcker, berättas ut en manlig synvinkel; den 16-årige Ethan Wate. Det var en spännande upplevelse att få ta del av hans tankar. Jag tycker om den passionerade Ethan som emellanåt känns lite traditionell, men är fortfarande smart och populär. Ethans mamma dog i en olycka och han sörjer sin förlust privat, särskilt eftersom hans far låst in sig i sitt arbetsrum efter förlusten.

Lena Duchannes är flickan som återkommer i Ethans drömmar. Lena börjar på samma skola som Ethan och Ethan känner igen henne från drömmarna; återkommande drömmar där han inte lyckas rädda henne och han har inte heller någon aning om varför han drömmer detta.

Lena är "annorlunda" jämfört med de andra flickorna i Gatlin, South Carolina. Människorna i staden har väldigt svårt med förändringar och vill med alla medel få bort Lena från skolan, trots att Lena längtar efter att passa in samtidigt som hon vägrar att ge upp sin identitet. Det är de egenskaperna Ethan älskar hos Lena. Ethan och Lena blir vänner och ganska snart mer än vänner. Ethan upptäcker att Lena och hennes familj är annorlunda, att de har olika egenskaper. Bland annat kan Ethan och Lena prata med varandra via tanken.

Lena räknar dagarna till sin 16-års dag, en viktig dag i hennes liv då antingen ljus eller mörker kommer att ta henne. Detta på grund av en förbannelse som vilar över hennes familj sedan 150 år. Minnesfärda karaktärer finns i boken, inte alla frågor besvaras och historien är fylld av budskap om intolerans och okunnighet. Att hålla hemligheter ger konsekvenser och sann kärlek är en mäktig kraft.

Nu väntar jag på uppföljaren.

1 kommentar :

  1. Ju mer jag läser om den här boken, ju mer sugen blir jag på att läsa den.

    SvaraRadera