måndag 11 februari 2013

Gilly Hopkins hittar hem - Katherine Paterson

Elva-åriga Gilly Hopkins har mycket gemensamt med andra fosterbarn som man träffar i skönlitterära berättelser; tuffa, inställda på att bli svårhanterliga, väldigt bestämda efter alla fosterhemsbyten. Och precis som många fosterbarn lever Gilly i fantasin om att hennes riktiga mamma kommer att komma till hennes undsättning.

Men Gillys nya fostermor, Maime Trotter, en bibelläsande kvinna är svårt att komma undan från. Mrs Trotter tar till och med tillbaka Gilly efter att Gilly i hemlighet planerar att åka till sin mamma i Kalifornien och stjäl pengar från Mrs Trotter. Men Gilly lyckas skicka ett brev till sin mor om att hon inte behandlas bra och hennes mormor (som har varit omedveten om Gillys existens) kommer till Gillys undsättning samtidigt som Gilly börjar känna sig som en del av Mrs Trotters kärleksfulla familj.

Gilly slår pojkar, hon terroriserar lärare och hon driver sina fosterföräldrar till nervösa sammanbrott. Gilly tror att hon är smartare än alla, men Mrs Trotter vet ändå hur man hanterar fosterbarn som Gilly. Trots att Gilly förlöjligar Mrs Trotters religion, kan hon inte undgå kvinnans obevekliga kärlek. Som läsare blir man ändå nöjd med slutet; Gilly löser sina problem, lär sig att älska och låter sig bli älskad.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar