fredag 1 februari 2013

Dödsritten - Maggie Stiefvater

Det händer alltid i början av november varje år: Scorpioloppet. En farlig tradition i Thisby då ryttare försöker att hålla sina aggressiva och blodtörstiga vattenhästar under kontroll tillräckligt länge för att att klara sig över mållinjen. Men innan dess måste ryttarna försöka överleva veckor av träning där de försöker att tämja sina vattenhästar tillräckligt mycket för att förhoppningsvis få dem att galoppera i en rak linje och inte frestas att springa ner i det salta havet igen. Många hästar är kända för att hoppa från klippor, eftersom längtan efter havet är så starkt. Och alla vattenhästar, Capaill Uisce, är farliga, blodtörstiga rovdjur som varje november dras mot land och letar byten.

Sean Kendrick är den alla vill slå i Scorpioloppet. Han lever och andas på stranden, vet hur vattenhästarna ska hanteras och det finns en vattenhäst han älskar - Corr. En häst han inte äger, men som han kan få köpa av mannen som äger den ifall han vinner loppet.

Puck Connolly har nyligen förlorat sina föräldrar till vattenhästarna. Den som växer upp i Thisby är medveten om den fara hästarna utgör för människor inom räckhåll. Men Puck är desperat och hon beslutar att delta i tävlingen och vara den första flickan som deltar i Scorpioloppet.

Dödsritten är en pärla, lyriskt och vackert skriven av Maggie Stiefvater. Historien om vattenhästarna ger liv i boken. Kapitlen varvas med berättelser ut Sean och Pucks synvinkel och som läsare får man en förståelse för varför det är så viktigt för de båda ungdomarna att vinna loppet. Det är helt klart en läsvärd berättelse även om jag tycker att berättelsen kändes lite långsam i början.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar