lördag 19 januari 2013

Den tomma stolen - J.K. Rowling

I J.K. Rowlings senaste bok, Den tomma stolen, är vi långt ifrån Harry Potters magiska värld. Jag tror att de flesta säger så här om boken: den är för vuxna, den innehåller svordomar, våldtäkt, rasism, pornografi, självskador, självmord, våld i hemmet, användning av heroin och marijuana och en karaktär som överväger barnmisshandel. Jag tror att berättelsen måste innehålla allt detta för att den inte ska kännas meningslös. Mitt i allr detta är berättelsens centrala tema att ta ansvar för de mindre lyckligt lottade som också hela tiden genomsyras av den ständigt brittiska tanken om klass och föreställningar om anständighet.

Engelsk småstadsliv är fylld av tusen småaktiga tankar och hemliga önskningar som upptar medvetandet hos de uttråkade människorna. Och tristess plus förbittring är lika med drama. Dramat sker i den fiktiva staden Pagford, där invånarnas vardag skakas om, när nyheten om att den lokala rådsledamoten Barry Fairbrother har dött sprider sig. Detta sätter igång tankar hos många invånare i staden, där de vuxna är elaka, motiverade till handlingar på grund av egenintresse och små segrar. De manliga karaktärerna är våldsamma och de kvinnliga är oftast svaga.

Rowling vet hur man skriver en krånglig bok där döden blir en motiverande faktor för de kommande händelserna i berättelsen. De verkliga stjärnorna är ungdomarna, vars handlingar känns mer trovärdiga än de vuxnas.

Rowling är en skicklig författare. Denna bok är lite deprimerande jämfört med hennes tidigare böcker eftersom den utspelar sig i en värld utan magi. Även om vissa delar i boken känns onödiga, är andra delar skrivna med ett flyt och skönhet. Omslaget lockar läsare, förmodligen gör inte innehållet det lika mycket. Sammanfattningsvis kan jag säga att det här är en bok om småaktiga engelsmän i en småstad i England .

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar