tisdag 22 januari 2013

Bortom mammas gata - Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidous biografi, Bortom mammas gata, gavs ut år 2009. Men ämnet och boken är fortfarande lika aktuell än idag. Det är en bok som ALLA behöver läsa och det är en bok som handlar om ett liv, ett liv som är svårt att recensera på bara några få ord. Ni förstår då när jag säger så att jag kommer inte kunna skriva en bra recension som gör boken rättvisa.

Vi lever i ett samhälle som dels pratar om hur bra invandrarna tas emot samtidigt som det sägs att vi inte har råd att ta in fler invandrare. Det är ett samhälle där många som Alexandra Pascalidou växer upp i mot alla odds - invandrare, tjej, arbetarklass i den fattiga förorten. Enda biljetten från ett sådant liv är utbildning och självsäkerhet.

Inledningen handlar om hur Pascalidous föräldrar rycks upp ur sina liv i Grekland och lämnar allt för att ge sina döttrar ett bättre liv än vad de själva fått. Föräldrarna är hjältar, hjältar som bleknar bort på grund av städjobb, nedvärderande miner, kränkande kommentarer och föraktfulla blickar. De var ett offer för den svenska invandrarpolitiken. Pascalidou berättar om hur det är att växa upp i Rinkeby och vilken stämpel man får om man växer upp i en förort som hängs ut för sociala problem som finns. Det är även här, i förorten, som lärarvikaren skrattar åt eleverna yrkesdrömmar, eftersom barn från Rinkeby slutar med att skaka galler, bli ensamstående tonårsföräldrar eller knarka ihjäl sig.

Alexandra Pascalidou har lärt dig debatteknik, lärt sig att höja rösten och förstår att ensam är svag. Det handlar om att tro på kollektiva handlingar för att lyckas. Alexandra kände sig till en början accepterad, men även acceptansen har sina gränser. Senare som programledare i Mosaik var det viktigt för Alexandra att visa vad mångfald är och att det inte endast är magdans och falafel. Men ett program som ska handla om rättigheter, rättvisa och jämlikhet skapar ju problem i Sverige. Som när Alexandra skulle vara programledare kvällen innan julafton, då utsattes hon för hot eftersom julen är svensk och inte grekisk.

Vad är det för samhälle vi lever i egentligen? Vad betyder ordet jämlikhet för oss? Boken är brännande aktuell än idag och det är en bok att läsa och lära sig av. Jag rekommenderar den starkt till alla som vill läsa om ett annat liv och om "saker som är värda att kämpa för ända till slutet" - Alexandra Pascalidou.

2 kommentarer :