tisdag 18 december 2012

Marian Keyes - en favorit?

Nu är Marian Keyes tillbaka med en ny bok: Hemligheten på Mercy Close. Keyes var en av mina favoritförfattare för några år sedan och jag kan fortfarande tycka om hennes böcker även om jag inte nödvändigtvis måste läsa dem på en gång.

Marian Keyes är en författare vars böcker man egentligen inte behöver göra reklam för. Hon har sålt så många böcker och hon har hittat angelägna läsare. Hemligheten på Mercy Falls är Keys femte bok om den dysfunktionella irländska familjen Walsh. Denna gång är det Helen som får berätta sin historia i en berättelse som kombinerar humor, romantik och mystik med en gnutta depression. Keys har själv drabbats av depression i sitt liv och använder denna erfarenhet med stor framgång genom att packa ihop alla förutfattade meningar om sjukdomen och skriva om det i sin bok.

Helen Walsh är en privatdetektiv vilket är en typ av tjänst människor inte spenderar pengar på under en lågkonjuktur. En finansiell torkan tvingar henne flytta hem igen och på köpet bli deprimerad. Hon börjar nästan nå botten av sin depression när hennes expojkvän Jay sätter ihop en återföreningsturné med sitt gamla pojkband och inser att en av medlemmarna har försvunnit. Här behövs då Helens tjänster.

Det finns fler mysterier i denna roman förutom den försvunna pojkbandsmedlemmen. Gradvisa avslöjanden görs om Helen och Jays förflutna. Helen är en smart och påstridig tjej som lider av en djup och mörk depression. Keyes levererar i denna bok, en intressant berättelse som ibland upplevs mystisk med sina ledtrådar, minnen och människorna runtomkring. Man blir lätt påmind om hur lätt det är att göra antaganden om och missförstå vad som egentligen händer i någon annans huvud.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar