måndag 19 november 2012

Vilja förlag för läsovana vuxna

Det är inte ofta man hittar böcker som passar vuxna inlärare av svenska. För inte så länge sedan var det dessutom svårt att hitta böcker till nyanlända tonåringar. Oftast var det barnböcker som lästes i undervisningen och handen på hjärtat, hur roligt är det när man är 15 år eller 33 och ska läsa en barnbok för att lära sig språket?

För drygt ett år sedan föddes Vilja Förlag och i dagsläget består deras utgivning av ett tiotal lättlästa böcker på svenska. För varje människa måste det finnas texter som tilltalar deras intresse, med ett innehåll som är anpassat efter läsaren. Vilja Förlag fokuserar därför på texter som väcker vuxnas intresse. De tre böcker jag har läst har fina omslagsfoton, inget barnsligt, utan snarare moget. I böckerna finns det inga bilder eller foton, något som jag ändå saknar. Ibland kan det kännas bra med foton som förtydligar texten och budskapet.

Böckerna som finns på bilden nedan är i olika svårighetsgrad. Berättelserna är fina och formulerade på ett sådant sätt att alla läsare, oavsett bakgrund, kan tycka om dem. Läsnivåerna på Vilja Förlag beskrivs som S, M, L och XL (tänk kläder). Berättelserna är enkla med lagom mängd svåra ord för nybörjarläsaren, nybörjarinläraren av språket eller för den vuxne dyslektikern. Helt enkelt för de som någon gång behöver lättlästa böcker.

Till alla Viljas böcker finns också arbetsmaterial att fritt ladda ner från deras hemsida. Något som underlättar arbetet med böckerna i undervisningen.

Sånt är livet av William Kowalski är en feel good bok om kärleken.
Filmen av Hans Peterson är en spännande bok om att skapa film.
Full av glädje av Bente Bratlund handlar om att hitta glädjen i vardagen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar