söndag 25 november 2012

Kärlek är ett substantiv - Johanna Immonen

Johanna Immonens bok har legat på nattduksbordet ett tag nu och äntligen minskade läshögen så att turen kom till den. Kärlek är ett substantiv heter boken och ges ut av Liber förlag. Boken är en kortroman på 74 sidor med texter om fyra tjejer och killar i åldern 16-17 år under deras första tid i Sverige. Det är en bok som fungerar bra för ungdomar som har lärt sig lite svenska och behöver träna upp sin läsning och läsförståelse på ett lustfyllt sätt.

Texterna är i dagboksform och handlar om sådant som 16-17 åringar går omkring och tänker på. Men även mycket som är nytt för en tonåring, som till exempel livet i Sverige, om oron för familjen i hemlandet och hur man vill att framtiden ska vara.

Det finns en fortsättning till boken som heter Älska är ett verb. Enligt förlaget är det en bok som tar vid där Kärlek är ett substantiv slutar. Johanna Immonen är svensklärare med erfarenhet av att undervisa nyanlända elever. Boken Kärlek är ett substantiv började Johanna Immonen skriva för sina klasser. Varje kapitel i boken och uppgifterna i slutet på boken har hon prövat med sina elever. Läsförståelse- och skrivuppgifterna längst bak i boken är väldigt bra. För då blir det inte så att man bara läser en bok och inte stannar upp för att reflektera över innehållet, ett innehåll som jag tror många nyanlända tonåringar kan känna igen sig i.

Jag är lite svag för lärare som skriver böcker och är så duktiga på det. Johanna Immonen är en av dem och jag måste lyfta en så duktig lärare som vill ge ut läromedel direkt anpassat till de elever hon undervisar. Undrar gör jag också när jag har läst boken. Jag undrar om hon fortfarande arbetar med texterna i sina klasser.

Tack Johanna för en intressant och bra bok!

2 kommentarer :

 1. Vad roligt att du tyckte om boken, Arian! Har du fått läsa fortsättningen ännu, Älska är ett verb? Du kan förstås tjuvläsa några sidor här: http://www.smakprov.se/smakprov.php?l=liber&isbn=9789147104581

  Men skriv en rad till mig så skickar jag hela boken till dig.

  Hälsningar
  Aya Stehager
  Liber

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aya!

   Ja :) Den har jag också läst och skrivit om här: http://bookisblogg.blogspot.se/2013/01/alska-ar-ett-verb-johanna-immonen.html

   Vänliga hälsningar!

   Radera