söndag 4 november 2012

Bronsdolken: Den utstötte - Michelle Paver

Officiell synopsis
Den fattige herdepojken Hylas jagas av onda män utan att veta varför. Hans lillasyster Issi är försvunnen. På flykt möter han Pira som vuxit upp i lyx, som dotter till den heliga gudinnan, men hon har alltid varit väldigt ensam. Hylas möter också en delfin som han får en speciell kontakt med. Det visar sig att ett orakel har förutspått att en pojke bland de utstötta som Hylas tillhör kommer att få de onda krigarnas dynasti på fall. Hylas öde är att kämpa mot dem. (Taget från Semic bokförlag)

Om boken enligt mig
Jag är en fan av Michelle Paver. Därför blev jag också riktigt glad att se när en ny bok kom, något nytt att läsa och något nytt att ställa i bokhyllan bredvid barnens Vargbröder-böcker.

Berättelsen i boken Bronsdolken: Den utstötte handlar om Hylas, en utstött eftersom han och hans syster inte är födda i någon by. Och bronsåldernsamhället säger att om du är född utanför en by, ska du också leva ditt liv utanför byn. Hela sitt liv har Hylas och hans syster bott utanför byn med några andra utstötta. Det finns ingen by-gemenskap eller trygghet. En dag förändras allt. Ondskans krigare kommer för att döda dem alla. Men varför? Hylas lyckas fly, men hans syster saknas. Hans älskade syster Issi, den enda han har i hela världen. Hylas är fast besluten att hitta henne. I sökandet efter sin lillasyster, finner Hylas något större, något farligare än ondskans krigare.

Berättelsens stil känner jag omdelbart igen som Michelle Pavers. Den startar omedelbart, läsaren hamnar rakt in i handlingen redan från första meningen som fortsätter i en bra, lagom händelserik takt. Varenda mening känns rätt för att vara just där den är, inget är skrivet bara för att fylla ut bokens berättelse. Även i denna bok har Paver med vilda djur, bland annat delfiner. Hon får till vänskapen mellan människa och djur på ett underbart och fängslande sätt. 

Sätter du dig ner med denna bok vill du inte gå upp förrän du har avslutat den. Den är vackert skriven, kusligt fängslande och beroendeframkallande.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar