onsdag 31 oktober 2012

Shoo mannen - Douglas Foley

Wow, äntligen en ny bok av Douglas Foley! Shoo mannen. Så heter Foleys bok skriven för tonåringar/unga vuxna - en fristående bok till Shoo bre och Shoo len.

Som vanligt är huvudingredienserna i Foleys Shoo-böcker döden, kärleken och skuldkänslor. I Shoo mannen befinner vi oss inte i skolans värld på samma sätt som i de andra Shoo-böckerna. Nu är det 18-årige Djano som står i centrum för denna bok, en ung man som grubblar över svåra val i livet och vilka konsekvenser det medför.

Djano är lojal mot vännerna, men samvetets röst sliter i honom. Kärleken och döden är två saker Djano grubblar över när han träffar Nadia. Vid sidan om detta har han sin våldsamme barndomsvän Rafa.

Douglas Foley är väldigt duktig på att skildra barndomsvänskap som aldrig sviker, att man alltid ställer upp för sina vänner oavsett vad. Kärleken finns alltid med i något hörn, likaså förorten. Vänner är vänner, ibland vill du inte ställa upp på sådant som känns fel, men vill man vara en svikare?

Foley är en duktig författare som skildrar förorten och ungdomlivet på ett väldigt trovärdigt sätt. Men, ha inte för stora förhoppningar om denna bok innan du börjar läsa. Ett misstag som jag ofta gör vilket också leder till att jag inte blir så förtjust i boken när jag väl läst ut den.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar