fredag 12 oktober 2012

Chanslös - Gail Carriger

Från baksidestexten
Alexia Tarabotti, numera Lady Maccon, trivs i sin nya tillvaro som fru till Conall Maccon, Londonvarulvarnas alfa. Men hennes idylliska tillvaro störs snart då varulvsregementet återvänder från utlandet och slår ner sina tältpinnar på hennes gräsmätta. samtidigt sveper en farsot in över London, och den påverkar stadens övernaturliga invånare på ett skrämmande sätt.

På order av drottningen fattar Alexia sitt parasoll, går ombord på ett luftskepp och ger sig av mot Skottland, ursinniga varulvar och en märklig egyptisk mumie. Men det verkar som om någon helst ser att hon inte når sin destination och Alexia måste inse att det finns situationer som inte ens en kopp te kan rädda!

Chanslös är andra delen i Gail Carrigers charmiga och humoristiska steampunkserie om den själlösa Alexia Tarabotti. Det är en spännande steampunkroman fylld av humor, romantik, öronmuffar, haggis och luftskepp.


Recension
Har du läst den första boken i serien om Alexia Tarabotti? Om inte, rekommenderar jag att du först läser recensionen om Själlös eftersom serien är alldeles för bra för att läsas i fel ordning. en om du kommer till bok nummer två om Alexia Tarabotti, då kommer du få en läcker andra portion av själlösa eskapader i den viktorianska London (och Skottland)

Nu har du läst den första delen i Parasol Protectorate serien? Om svaret är nej, för din egen skull uppmanar jag er att gå till Soulless översyn stället - denna serie är för mycket roligt att läsa i fel ordning. Men om du kommer till den här boken som en etablerad Alexia Tarabotti fläkt, då är du i för en läcker andra portion av själlösa eskapader i viktorianska London (och Skottland).

Under den första hälften av denna bok får Alexia en ny och ovanlig parasoll, men spänningen slutar inte dör. Det finns många intressanta nya karaktärer, som till exempel den vackra Madame Lefoux, en kvinna med många talanager och många hemligheter. Karaktärerna är också mer utvecklade i denna bok, bland annat Alexias piga Angelique, men även en av hennes tröttsamma systrar. Dessa gör en annorlunda kombination av medresenärer, speciellt när Alexias bästa vän Ivy Hisslepenny, känd för din kärlek till fula hattar, också följer med. Under tiden i London har vi vampyren Lord Akeldama. Han är, precis som i Själlös, fantastisk, snygg och hjälpsam i det avseendet att han låter sina pojkar att hjälpa Alexia att lösa det oroande mysteriet som har tagit Lord Maccon från London med en sådan hemlig brådska.

Alexia följer efter sin man till Skottland vilket ger henne en chans att lära sig mer om sitt långa och händelserika liv som hon har levt innan hon och Lord Maccon träffades. Hon fascineras, men blir också obekväm av att inse historia. Naturligtvis finns det inte tid att tänka på allt detta när man har besvärliga varulvar, olämpliga hemliga romanser och egyptiska reliker att tänka på istället, vilket är väldigt spännande!

Liksom sin föregångare har den här boken en blandning av litterära genrer, den kombinerar en övernaturlig viktoriansk miljö med starka inslag av steampunk. En del av romanen beskriver detaljerat resan norrut på en styrbar luftskepp och tekniken kring detta, något som steampunk fans kommer att tycka om. Personligen gillar jag mer vampyrerna, de övernaturliga varelserna, än den mekaniska delen man möter i berättelsen. Men boken är intressant läsning och en stor del av romanen är skarp, kvick och väldigt underhållande.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar