söndag 23 september 2012

Turkanarapporten - Christian Unge

Jag har fått förmånen att läsa Christian Unges debutroman, Turkanarapporten, en svensk thriller med en blandning av medicin och deckare. Det är en spänningsroman som får läsaren att se saker med andra ögon.

Den svenske kirurgen Martin Roeykens har flytt Stockholm, från sitt tidigare trygga liv, från ett trasigt äktenskap och problem på jobbet. Istället för att möta upp dessa problem har han åkt på ett uppdrag för Läkare Utan Gränser. Martin hamnar i Kenya där han inte behöver eller har tid att fundera över sina bekymmer. Långa dagar och ett utmattande arbete som traumakirurg är det enda han hinner med just nu. En dag träffar Martin antropologen Nadine Zaoui som gör undersökningar i området Turkana. Direkt från början känner Martin en dragning till henne och när Nadine blir arresterad av polisen vill Martin hjälpa henne. Ganska snart visar det sig att det finns en medicinsk hemlighet som leder till konsekvenser på grund av Nadines forskning och Martins sökande.

Till en början var det lite segt att läsa, men när handlingen väl kom igång var boken svår att lägga ifrån sig. Martins karaktär är trovärdig, men jag hade önskat att det hade blivit lite mer av honom på djupet. Han är en väldigt intressant person och har säkert mycket mer att komma med.

Det märks mycket tydligt att Christian Unge har arbetat för Läkare Utan Gränser och att han även har tillbringat tid i området. Platserna blir verklighet för mig när jag läser och det finns en realism i historien som ger styrka till skildringen av Kenya, miljön, läkararbetet och alla medicinska tillstånd som förklaras på ett enkelt sätt. Christian Unge har en bra historia att berätta och hans arbete som biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset har säkert bidragit till att han kan skriva böcker med detaljerande beskrivningar inom medicin på ett lättförståeligt sätt.

En eloge till Christian Unge som ger ut boken på eget förlag och skänker allt överskott oavkortat till Läkare Utan Gränser. Bara det gör boken värd att spendera pengar på. Och självklart gör även den fängslande och intresseväckande handlingen sitt. Jag väntar med spänning på bok nummer två.

1 kommentar :

  1. Den ligger faktiskt här på bordet och väntar på mig, tillsammans med en rad andra...

    SvaraRadera