lördag 22 september 2012

Myteriet på Bounty - John Boyne

Från författaren till Pojken i randig pyjamas som också har blivit filmatiserad till en oerhört framgångsrik film finns nu Myteriet på Bounty, en historisk berättelse i första person.

Historien om den ödesbestämda resan 1789, mot ön Tahiti för att skörda brödfrukt som vad avsedd till mat åt slavarna i Jamaica, är en välkänd händelse. Efter en lång och svår resa ifrågasatte många män William Blighs ledarskap och ett myteri inträffade. Bligh och 19 lojala män blev lämnade kvar att leva eller dö. Bligh lyckades dock vägleda sina män i land under loppet av 48 dagar. De flesta män överlevde. Många böcker har skrivits och återberättat denna historiska händelse.

Boynes roman är berättelsen om 14 år gamla John Jacob Turnstile, en gatpojke som grips för ficktjuveri. Turnstile ges ett val - att tjäna ett fängelsestraff  för stöld eller att tjäna som kaptetens personliga betjänt på fartyget Bounty. Fartyget blir Turnstiles val, men han har aldrig varit till sjöss tidigare. Turnstile är en underbar, engagerande karaktär. Han är kvick, skarp och humoristisk. Han är klok för sina år, men ändå naiv. Turnstile har också ett kritiskt öga för alla "ovanför" hans rang. Hans oförskämda kommentarer gränsar till olydnad, men är en glädje för läsaren. Trots sitt tidigare liv som gatpojke och ficktjuv lyckas han få kapten Blighs respekt och tillit.

John Boyne har en slät, lockande stil som flyter samtidigt som han har en utmärkt känsla för detaljer att roa läsaren med. Från första sidan till den sista blir läsaren fängslad, tillsammans med Turnstile på ett äventyr till havs. Boynes dokumentation av fartygets besättning, deras personligheter och vad som kan ha lett till myteri är en ny titt på en känd historia. Boyne är en fulländad berättare och hans böcker är svåra att lägga er när man väl börjat läsa.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar