torsdag 20 september 2012

Jag är en pojke med tur - Monica Zak

Författaren Monica Zak föddes i Dresden 1939 med en svensk mor och en tjeckisk far. De lämnade Tyskland i sista minuten. Monica började på Aftonbladet i Stockholm efter sina journaliststudier. Många av Monica Zaks böcker baseras på verkliga händelser och barn hon har träffat i verkligheten, för det mesta barn i utsatta situationer i andra länder.

Några av Monica Zaks böcker har jag läst tidigare, bland annat böckerna om Alex Dogboy och Offensiv Röda Nunnan. Den senaste boken, utkommen 10 september i år, är Jag är en pojke med tur och handlar om Esmat från Afghanistan som har försökt att överleva livet i Kabul helt ensam, utan sin mamma, och som senare lyckades ta sig till Sverige. Esmat har nu berättat sin historia för Monica Zak som har skrivit ner hans berättelse i lättläst version.

När Esmat var fyra år skulle han fly med sin mamma och syster till Kabul, från Talibanerna. Men på vägen dit tappade han bort dem och lärde känna några gatupojkar som visade honom hur han kan överleva. Efter ett tag blev han erbjuden jobb i en mattfabrik och klarade sig med mat och boende. Som fjortonåring kom han sedan till Sverige. En otrolig berättelse som ger inblick i hur livet har varit för våra ensamkommande barn och en större förståelse för varför de väljer att komma hit till Sverige. Rekommenderas varmt!
Kommer du att vara i Göteborg på Bokmässan, passa på att få träffa Monica Zak på Ung Scen söndagen den 30/9 - 2012, klockan 15.00-15.20.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar