lördag 22 september 2012

Intet - Janne Teller

En dag står Pierre Anthon upp i klassen och förklarar att ingenting betyder någonting och ingenting är värt att göra och lämnar klassrummet. Alla elever blir upprörda för de har alltid fått höra att skolan är viktigt om de vill uppnå något och mindre glad blir eleverna när Pierre Anthon bestämmer sig för att sitta uppe i ett träd och skrika ut till sina vänner om livets meningslöshet medan de är på väg till skolan.

Vännerna känner att grunden för deras värld börjar rasa och bestämmer sig för att samla saker i en hög, saker som har betydelse för dem i tron att när de konfronterar Pierre Anthon med sakerna, kommer han erkänna att han har fel. Högen med saker börjar väldigt oskyldigt med gamla fotografier och urvuxna kläder, en gammal docka och en misshandlad bok. Men snart börjar vännerna inse att det finns saker som verkligen betyder något och snart börjar högen förvandlas till något som betyder mycket för var och en av dem.

Det finns alltid en risk med böcker som någon annan rekommenderar, att man får för höga förväntningar om den och hoppas på att den inte är urdålig. En arbetskamrat och vän rekommenderade Intet och jag började läsa den, lite försiktigt till en början. Jag kan inte säga att jag var fast direkt från första sida i boken, men från det att Pierre Anthon packar sin väska och lämnar klassrummet är jag fast.

Janne Teller har skrivit en oroande och tankeväckande bok. Pierre Anthons attityd är utmanande och börjar vi tro på att ingenting betyder någonting - var hamnar vi då? Det som är mest oroande är hur långt vännerna väljer att gå för att motbevisa honom. Boken ställer betydligt fler frågor än den besvarar. Den är inte lätt, det är ingen bekväm läsning, den får dig att våndas och det är en mörk bok som jag helhjärtat kan rekommendera att man läser. En ny ungdomsklassiker i samma anda som Flugornas herre.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar