onsdag 25 juli 2012

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret - Brian Selznick

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret är en mer än bara en bok. Året är 1931. Hugo Cabret är en föräldralös pojke som bor bakom väggarna på en tågstation i Paris. När Hugos farbror försvinner har Hugo inget annat val än att hålla igång klockorna på stationen för att visa på att farbrodern är kvar så att Hugo fortfarande har en plats att bo på.

Hugos liv är hårt och det mesta av hans lediga tid går åt till hans mest älskade ägodel, hans fars automat som räddats från ruinerna i en museum brand tillsammans med anvisningarna om hur automaten kan fixas. Hugo tror att automaten har ett meddelande från hans far och han är starkt beroende av att fixa automaten, få den att fungera. För att fixa automaten stjäl Hugo de små bitar som krävs för lagning från leksaksaffären på stationen. Den gamle mannen i leksaksaffären tar Hugo på bar gärning och en relation startas som kommer att förändra Hugos liv.

Med sina 533 sidor är Hugo Cabret fylld av bilder som berättar en del av historien. Bilderna är nödvändiga, fångar berättelsen och även om det är på ett tyst sätt så känns de lika skriftliga som en tradionell berättelse. Kärnan i berättelsen är den föräldralöse Hugo Cabret som kommer i kontakt med Georges Méliès och den begynnande filmskapandet och magiken i filmskapande. Den utforskar närheten mellan magiker och filmare och hur påverkande och livsförändrande filmer kan vara.

Jag älskar historien om Hugo Cabret och automaten som han försöker att laga. Visste inte att det finns sådana automater, men här kan du läsa om bland annat Maillardet's Automaton. Intressant, jag har lärt mig något nytt! Det som är lite negativt för boken är att den inte är riktigt sympatisk, karaktärerna och deras svåra situation berättades inte på djupet för att riktigt fånga läsaren. Det fanns en brist på känslomässig djup för att boken ska blir ännu mer magisk än vad den var. Men jag älskar historien och de häftiga bilderna.

2 kommentarer :

  1. Denna berättelse släppte på DVD förra veckan så jag har precis sett filmen och den var så himla bra. Har dock inte läst berättelsen. Det får man nog ta och göra!

    SvaraRadera