onsdag 25 juli 2012

Den osynliga flickan - Deborah Ellis

The story
12-åriga Parvana älskar att gå till skolan, något hon inte kan göra längre sedan talibanerna har tagit över staden Kabul. Kvinnor får inte längre gå till jobbet och flickor får inte gå i skolan. Parvana lyckas ändå komma ut ur deras enrumslägenhet för att hjälpa sin skadade far att komma till marknaden, där han tjänar en liten summa pengar genom att läsa för de som inte kan. En kväll stormar talibanerna in i lägenheten och arresterar Parvanas far. Familjen kan inte tjäna pengar eller handla mat om det inte finns en man i hemmet. Deras överlevnad hänger på Parvana som ska övertyga omvärlden om att hon är en pojke.

The scoop
Den osynliga flickan av Deborah Ellis är värdefull och tankeväckande läsning. Den inspirerar till empati för barn som Parvana som har vuxit upp mitt i ett krig. För Parvana är terror, förlust, sorg och fattigdom normen. Hennes familj har tvingats flytta flera gånger på grund av frekventa bombningar. För varje bombning har familjen förlorat mer och mer. Medan Parvana bor i ett land som kontrolleras av talibanerna, tror föräldrarna helhjärtat på vikten av att utbilda kvinnor. Parvanas far ger sina döttrar lektioner i den afghanska historien för att visa på att modiga flickor och kvinnor finns. Parvana blir inspirerad av deras mod för att klara av nuet. Kvinnorna i denna bok tar stöd och hjälp av varandra trots att de är totala främlingar. Under de mest ogynnsamma förhållandena lyckas dem ta sig upp och slå tillbaka. Inte helt överraskande för läsaren innehåller berättelsen en del tråkigheter. Bland annat att talibarnerna stormar in och tar Parvanas far utan anledning. Eller då Parvana omedvetet deltar i en sammankomst där talibanerna hugger av händerna på tjuvar mitt en sportarena där män tittar på. En ung kvinna beskriver också sin upplevelse när talibanerna tog över hennes stad, sköt hennes familj och andra och hur kropparna lämnades på gatorna.

Historien om denna modiga flicka som gör vad som krävs för att garantera sin familjs överlevnad fortsätter i bok två av en trilogi. Det är en bok som läses på ett par timmar, men som lämnar läsaren med många tankar och känslor.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar