torsdag 21 juni 2012

Drömbokhandeln - Laurence Cossé

En ny bokhandel öppnar i Paris och blir upphov till ett kulturkrig. Bokhandlaren Ivan och den passionerade läsaren Francesca beslutar att tillsammans öppna en bokhandel - en där bara böcker säljs. De kallar bokhandeln för Au Bon Roman och ganska snart upplever bokhandeln en fenomenal omsättning men också våldsamma hot.

För att fylla bokhandeln måste Ivan och Francesca besluta om vad som räknas som en bra roman. De utser en hemlig kommitté bestående av åtta respekterade franska författare som lämnar förslag på bra böcker. Kommittén verkar ha en föraning av de faror som kommer att följa deras arbete. Därför är de väldigt noga med att dölja sina identiteter. Självklart kommer namnen ut och våldsamma handlingar begås mot tre av ledamöterna i kommittén.

Ett mysterium uppstår. Vem vill skada ett gäng författare bara för att de namnger sina favoritböcker? Dumt kan det tyckas, men författaren skissar fram anledningen på ett övertygande sätt: bokförlag, andra författare och pengar.

Laurence Cossé har skrivit en charmig, övertygande och mycket läsvärd bok om litteratur. Författarnas diskussioner kring bra litteratur smittar av sig på läsaren och snart gör man sin egen lista och lägger till fler böcker allteftersom man läser. Min första tanke var att jag måste läsa denna bok som handlar om böcker. Det är en mysig och spännande roman som bitvis kan upplevas lite lång. Men jag älskade den! Omslaget är också jättefint.

1 kommentar :