torsdag 17 maj 2012

De vassa tändernas skog - Carrie Ryan

Carrie Ryans De vassa tändernas skog är historien om en tonårsflicka som kämpar med att uppfylla sina drömmar trots att hon lever i ett farligt och begränsat samhälle. Mary heter flickan som bor i en liten by omgiven av stängsel för att de oheliga ska hållas borta. De oheliga är människor som har dött efter att ha smittats av bett från en annan ohelig och återuppstår sedan som en levande död - en zombie. De oheliga hungrar efter levande människor och försöker hela tiden att komma in till bybornas område.

Systrarna kontrollerar byn och ser till att människorna överlever. Systrarna har också bestämt att varje flickas plikt är att gifta sig och få barn för att mänskligheten ska hållas vid liv. Byns ritualer är viktiga för överlevnad, något som Mary inte vill tro på. Mary har drömmar om att leva ett liv med Travis, en pojke hon inte kan få, och hon drömmer om att se havet. Men att lämna byn innebär döden. Både Mary och Travis längtar efter världen där ute och tror på att det finns en större värld än den lilla by de har vuxit upp i.

En dag lyckas zombierna att ta sig igenom stängslet och Mary, Travis och några andra hinner fly från byn innan de blir smittade för att lyckas ta sig till nästa by där zombierna också har tagit över. Än en gång lyckas Mary och hennes sällskap att fly för att till slut hamna i en situation där det är rena turen att Mary klarar sig.

De vassa tändernas skog är en berättelse om ett samhälle som kämpar för överlevnad och om en flicka som längtar efter trygghet samtidigt som hon vill följa sina drömmar. Det är en bok som jag har sträckläst under två dagar, även om zombiesar inte riktigt är min grej. Zombiesarna i boken är inte skrämmande på något sätt även om författaren alltför många gånger skriver om deras klagorop i bakgrunden och hur de vandrar mot ett mål - levande människor. Jag kan också tycka att Mary ibland blir riktigt tjatig med sitt prat om havet och att hon ständigt försätter de andra i fara för sin egen dröm. Men det här är också en väldigt spännande bok som är svår att lägga ifrån sig och det händer hela tiden saker som jag inte hade förväntat mig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar