måndag 9 april 2012

Stål - Silvia Avallone

Stål är berättelsen om Anna och Francesca, båda 13 år gamla, snart 14. De bor i ett grått bostadsområde i betong. Francesca bor på tredje våningen. Hennes mor heter Rosa och hennes far Enrico. Fadern Enrico har för vana att spionera på sin dotter. Om Francesca gör något pappan ogillar får hon stryk. Anna bor på fjärde våningen och hon är dotter till Sandra och Arturo. Anna och Francesca är bästa vänner. Flickorna gör allt tillsammans.

Det här är en bok om två flickor i puberteten. Två flickor på gränsen till vuxenlivet. Författaren Silvia Avallone ger en mästerlig introduktion till karaktärerna Anna och Francesca. Två tonårsflickor som håller samman i vått och torrt. Det är inte bara historien om flickorna som fängslar från början. Avallone ger också en bra beskrivning av den italienska byn som lever av och för stålindustrin.

Huvudrätten är historien om vänskapen mellan två tonårsflickor. Deras osäkerhet och hur de hanterar världen, känslor och tonåren. Avallone serverar läsaren våld i hemmet, ekonomisk kris, ungdomar som går över gränsen. De två vännerna försöker att kämpa, men livet visar sig vara starkare än de trott, hårdare och mer hänsynslös. Och när de hittar kärleken, blir saker och ting ännu svårare, så svårt att deras vänskap kanske inte klarar sig.

Stål är en skickligt skriven och fängslande historia om vänskap, om ett stålverk som sysselsatte 20000 människor, men nu bara 2000 och om sociala strukturer och klasstillhörighet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar