lördag 21 april 2012

Själlös - Gail Carriger

Själlös är Gail Carrigers debutroman; en steampunk-roman fylld av vampyrer, varulvar och parasoll. Viktoriansk romantik kombineras smidigt med urban fantasy och historia. Resultatet är kanske den mest orginella fantasyroman som jag har läst på länge.

Huvudtanken bakom Själlös är att vampyrer och varulvar har varit kända av människor sedan länge. De har en roll i regeringen och både varulvar och vampyrer har en förtroendevald som arbetar som rådgivare i övernaturliga frågor åt drottning Victoria.
Vampyr- och varulvmytologin tar ett steg från det vanliga också. Dessa övernaturliga varelser tros vara resultatet av att de har överskott av själ. Denna pseudo-vetenskapliga förklaring, helt utan stöd av bevis men ändå allmänt accepterat, är i linje med den viktorianska tiden. Många av de vetenskapliga förklaringarna i Själlös är av liknande sort - teorier som kan bevisas eller motbevisas av vår moderna vetenskap, men som fortfarande bara är gissningar vid denna viktorianska tid.

Alexia har ingen själ. Detta gör henne onaturlig snarare än övernaturligt, och hon har en tendens att förneka den effekten när hon kommer i nära kontakt med den. Om hon rör en vampyr eller en varulv kan hon göra dem dödliga igen. Teorin är att hennes själlöshet tar bort överskottet av den själ som övernaturliga varelser har. Det finns ingen bakgrundsanledning till Alexias själlösa tillstånd förutom att hennes far var själlös och att hon ärvt det från honom. Det gör henne till en sällsynt ogift ung kvinna och det öppnar också dörren till alla typer av övernaturliga äventyr.

Själlös påminner om den engelska litteraturen, lite påverkad av Jane Austen i sin historia och i sitt språk. Men den är också ett modernt arbete med starkare romantik än vad man någonsin skulle kunna hitta i viktoriansk litteratur. Berättelsen innehåller en enorm blandning av seder, romantik och mystik. Alexias karaktär påminner mig om Elizabeth Bennet i Stolthet och fördom. Hon är en intelligent och förnuftig kvinna belastad med dumma systrar och en ännu dummare mamma som inte förstår att Alexia egentligen är glad över att vara annorlunda jämfört med dem. De är omedvetna om Alexias själlöshet vilket är lika bra eftersom de är oroliga över om Alexia någonsin kommer att bli socialt accepterad på grund av att hon är halvitalienska med en stark personlighet.

Själlös är en annorlunda, originell, underhållande och rolig bok full av vampyrer, varulvar och en massa tedrickande. Rekommenderas!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar