onsdag 11 april 2012

Oksa Pollock. Det sista hoppet - Anne Plichota & Cendrine Wolf

Oksa Pollock är en helt vanlig 13-årig flicka med fantastiska magiska krafter. Hon är inte medveten om sina krafter tills en dag då hon märker att hon gör saker bara genom att tänka dem. Oksas äventyr börjar när hon tillsammans med sina föräldrar och hennes Baba (farmor) flyttar från Paris till London. Oksas bästa vän Gus flyttar också till London samtidigt eftersom deras fäder vill fortsätta arbeta tillsammans på samma restaurang.

Oksa och Gus börjar högstadiet tillsammans och på deras första dag träffar de den hemska matematikläraren Mr McGraw. Efter en svår lektion med honom återvänder Oksa hem från skolan med upprörda känslor. Det är då konstiga saker börjar hända. Oksa upptäcker att hon kan flyga, kasta iväg en boll av lågor och hon kan också kasta iväg folk med en rörelse med handen, men hon vet inte hur hon lyckas med det.

När Oksa anförtror sig åt sin farmor får hon sin förklaring. Nämligen att Oksas familj i själva verket kommer från en parallell värld som kallas Edefia. Familjen vill åka tillbaka till Edefia, men den enda som har magiska krafter för att uppnå detta är Oksa. Kommer Oksa att lyckas? Och varför är Mr McGraw så läskig?

Oksa Pollock är en bok som snabbt har blivit ett fenomen bland ungdomar i Frankrike. Pollockmanian sprider sig snabbt och jag tror att böckerna kommer att bli en storsäljare. I juni kommer den andra boken i serien. Tack för det säger jag bara. Oftast får man vänta ett helt år till nästa bok i en serie brukar komma ut.

Boken är lite seg till en början och det händer inte så värst mycket, men efter att ha läst ungefär en tredjedel börjar berättelsen bli spännande och det blir svårt att lägga ifrån sig boken. Karaktärerna är fantastiska och majoriteten av dem tar stor plats i berättelsen. Oksa Pollock - Det sista hoppet är en fantasybok skriven av Anne Plichota och Cendrine Wolf.

Varning för Oksa Pollock! Boken är magisk. När man har lärt känna Oksa kan man inte leva utan henne, eller utan Pollock-familjen och de varelser som ingår i deras värld.

2 kommentarer :

  1. Står och väntar i bokhyllan. Måste ju veta hur denna hypade bok är. Snart kommer ju också del 2.

    SvaraRadera
  2. Jättebra att del 2 kommer så snart tycker jag. Lite bråttom blir det dock att läsa första boken för de som inte har gjort det.

    Kan inte låta bli att tycka att Oksa Pollock påminner lite om Harry Potter böckerna.

    SvaraRadera