söndag 29 april 2012

Ett hus utan speglar - Mårten Sandén

Förra veckan läste jag Mårten Sandéns Ett hus utan speglar. Det är en lite skrämmande bok om att förflytta sig till en parallellvärld med hjälp av en garderob och speglar, men det är också en bok om familjekärlek och att pengar inte är allt här i världen.

Henrietta var en gång i tiden en hyllad skådespelerska, men nu ligger hon för döden i sitt stora hus, i vindsrummet. Släkten vakar över henne, en del av dem väntar på att hon ska dö så att de kan sälja huset och tjäna pengar. Elvaåriga Thomasine är där med sin pappa som är den enda som bryr sig om att gå upp och sitta hos Henrietta. Thomasine och hennes kusiner älskar att leka kurragömma i det stora huset och en dag upptäcker de garderoben med speglar. Alla som går igenom garderoben till den andra världen möter en flicka som förändrar deras liv.

Berättelsen påminner om C.S. Lewis Narnia, när de förflyttar sig till en annan värld via en garderob. Det är också lite Maria Gripe över det hela. Men det är en bra berättelse, spännande och lite läskig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar