måndag 6 februari 2012

Pojken som sprang bort - John Boyne

Av författaren till boken Pojken i randig pyjamas finns nu boken Pojken som sprang bort. En berättelse om Noah Barleywater som flyr hemifrån, bort från sina problem. Det är åtminstone något som han försöker att göra tills han kommer fram till en mycket ovanlig leksaksaffär. I affären bor leksaksmakaren som har en historia att berätta för Noah, en historia full av äventyr, förundran och brutna löften. Och Noah lyssnar på leksaksmakarens äventyr, en resa, som kommer att förändra Noahs liv för alltid.

John Boyne har skrivit en barnbok som har blivit ett av mina favoriter. Noah Barleywater är en fantastisk 8-åring, en huvudperson jag tycker om. Han är en oskyldig, bestämd pojke som vill fly hemifrån och uppleva världen. Det är nog hela historien tänkte jag först. Men jag drogs sedan med på Noahs resa genom byarna med talande djur, vackra träd och en gåtfull gammal man som bor i en fantastisk leksaksaffär. Under en dag med den gamle mannen får Noah värdefulla lektioner om mod, löften och brutna löften. Den gamle mannen berättar kapitel för kapitel om sina minnen för att tala om att allt i livet inte är som det verkar.

Den gamle mannen ger råd, ställer tankeställande frågor till Noah och berättar om sitt liv som en berömd olympisk löpare. Mellan kapitlen om den gamle mannens liv, berättar Noah om sitt eget liv som 8-åring med uppenbarelser som får läsarens ögon att tåras. Noah Barleywater flyr ett liv som han tror kommer vara svårt att hantera. Men den gamle mannen får honom att förstå vad det är han egentligen lämnar bakom sig.

John Boyne har skrivit en magisk saga, härlig och charmig. Den får läsaren att tänka över sitt eget liv och det är också en berättelse som passar alla åldrar. En berättelse som rekommenderas till alla, oavsett om du är ung, gammal eller en 8-årig pojke som söker ett äventyr.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar