söndag 12 februari 2012

Fy för tråkiga böcker!

Har i helgen läst Barnflickan av Hanna von Corswant. Jag har flera gånger varit på väg att lägga undan boken, men tänkt att det är lika bra att läsa ut den.

Barnflickan handlar om Karin som kommer till en by i Frankrike för att arbeta som barnflicka. Men när hon väl kommer dit finns det inget barn att ta hand om och familjen hon ska bo hos är väldigt skumma. De tvingar henne att arbeta som tjänsteflicka, drogar henne och mannen i huset våldtar henne. Karin anpassar sig hela tiden efter Madame och Monsieur i huset och hon har svårt att lämna huset eftersom Madame och Monsieur har planer för henne.

Boken är en skräckroman, men jag har då inte känt av några rysningar. Vad som har varit irriterande genom hela romanen är Karins oförmåga till handling. Hon behandlas kränkande direkt från början då hon anländer till huset, men förmår sig inte att åka hem till Sverige. När hon väl börjar bli drogad och våldtagen, blir det ännu svårare att ta sig därifrån. Och när hon väl lyckas fly är hon gravid med Monsieurs barn och tycker att det är ok. Istället för att åka till polisen och anmäla våldtäkten. Nä, hur dum får man vara egentligen. Fy för en tråkig bok säger jag bara!

5 kommentarer :

 1. vem ska läsa den, gamlingar eller unga?

  SvaraRadera
 2. Varken gamlingar eller unga om du frågar mig. Boken är i alla fall tänkt till vuxna.

  SvaraRadera
 3. Fy vad trist! Annars kan ju skräck och spökhistorier vara väldigt givande att läsa när man är på det humöret.
  Bok att undvika således?

  SvaraRadera
 4. Ja, det beror ju på vad man tycker om för slags böcker. Jag tyckte inte om den här.

  SvaraRadera
 5. Spoiler alert! Eh, jo men det visade ju sig att hon hade vanföreställningar, och det framkom ju att hon inte alls skulle arbeta som barnflicka. Sen var de ju helt fruktansvärda mot henne men jag gissar att man inte anmäler våldtäkt så lätt i 1960-talets frankrike. Inte i sverige heller, åtminstone är man inte korkad om man gör det. Yeez.

  SvaraRadera