söndag 27 november 2011

Helgens lektyr...

... har varit nedanstående tre böcker:

1. Samurajens hustru av Lesley Downer. En otroligt bra bok om senare 1800-tal i Japan. Exotiska platser, motgångar och gastkramande romantik. Lesley Downers överdådliga romaner är en dröm för flickor som bara vill krypa upp i soffan med en god bok och fly verkligheten. Downers mycket hyllade debut, Den sista konkubinen, trodde jag skulle bli svårt att slå. Men denna faktabaserade berättelse om två unga människor, i Japans bittra inbördeskrig på 1860-talet, är lika förförande som hennes första bok.

17-åriga Hana är en samurajhustru i Tokyo som gör sitt bästa för att bete sig på rätt sätt. Men i hemlighet önskar hon att hennes liv kunde ha varit annorlunda. Hennes man är en samurajkrigare, en hård mästare som slår henne när han är arg och han spenderar mycket av sin tid i krig. När han lämnar hemmet än en gång för sin kamp, vet Hana att den här gången kommer hennes man att vara borta länge eftersom rebeller från söder har ockuperat staden. När Hanas hem blir attackerad av soldater flyr hon. Men snart upptäcker hon att världen utanför är stor och fientlig. Hon blir lurad till livliga Yoshiwara där hon blir såld till en bordell. Där utsätts hon för våld och våldtäkt och tvingas bli en kurtisan. Hana får inte förlora sitt hjärta till någon, men när hon möter soldaten Yozo Tajima är det svårt att hålla tillbaka känslorna.

Lesley Downers roman är en bok fullmatad med färger, kultur och seder i en avlägsen värld. Det är en historisk roman som handlar om Japans inbördeskrig, men också om kärlek.

2. Min systers dotter har många pappor av Christina Wahldén. Det här är fortsättningen på Wahldéns I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. En otroligt snabbläst bok som läses ut på en timme. Boken handlar om Ombenis syster Maua som också har lyckats fly från rebellerna i Kongo, där hon har blivit våldtagen och som en följd av detta, gravid. Hon är trasig, har svårt att anpassa sig till sitt nya liv i Sverige och hon vill inte ta hand om barnet. En otroligt bra bok som berör med ett ständigt aktuellt ämne.

3. Zanna söker svar - en bok om stora frågor av Inger Ekbom. Boken har tagits fram av Stockholms Stadsmission och den handlar om Zanna som är tio år. Zanna har en del tankar och frågor om livet, vänskap, rädslor, vem man är lik och vad som är speciellt med just mig. Hon utgår från sig själv i sin berättelse och för varje tanke hon har, ställer hon en fråga vilket gör att boken passar utmärkt i samtalsgrupper för barn. Till samtalen finns ett arbetsmaterial som du kan ladda ner här.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar