söndag 20 november 2011

Chef Ramzis arabiska kokbok

"Att äta tillsammans och dela varandras matkulturer kan kanske bygga broar mellan världens folk" - Chef Ramzi

En annan bok jag ägnat helgen åt är Chef Ramziz arabiska kokbok. Chef Ramzi är en känd TV-kock. I sin arabiska kokbok berättar den libanesiske kocken Ramzi om sin bakgrund och sina framgångar. Enligt Ramzi tycker de flesta araber om det libanesiska köket eftersom det libanesiska köket har fler möjligheter att variera sina rätter jämfört med det arabiska köket som på grund av sitt klimat och geografi har ett begränsat urval av vad som går att odla.

Ramzis kokbok innehåller arabiska recept som i viss mån är omarbetad, i den svenska versionen, efter svenska förhållanden och tillgång på ingredienser. Recepten är indelade i Meze (smårätter), Kibbeh (färsrätter), varmrätter, desserter och bakverk. Recepten finns både på arabiska och svenska och till alla recept finns aptitretande bilder. Det finns till och med recept på det söta arabiska bakverket baklava!

Förutom bilder på de olika maträtterna och desserten är boken fylld av andra bilder från den arabiska miljön och kulturen. Ramzis kokbok är en bok att bläddra i även om man nu inte tror sig vara intresserad av det libanesiska köket, för den ger inblick i en helt annan matkultur än vad man själv är van vid.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar