lördag 22 oktober 2011

Vi dricker te och lär oss e

I boken Vi dricker te och lär oss e får vi följa 16 kvinnor på Livstycket i Tensta. De 16 kvinnorna är analfabeter vid projektets början. De börjar med att lära sig ljuden grundligt, för att kunna uttala orden och lära sig att läsa och skriva.

Samtidigt som kvinnorna lär sig läsa, är de aktiva med att brodera, måla och göra utflykter för att möta orden i samhället. Alla kan lära sig läsa och skriva, men det kräver tid och tålamod. Språket ska bli och vara ens vän, inte något främmande och det borde vara en mänsklig rättighet att få lära sig att läsa och skriva.

Livstycket är ett kunskaps- och designcenter. Där finns kvinnor från hela världen och många av dem saknar utbildning. På Livstycket får kvinnorna en chans att komma in i samhället samtidigt som de skapar konstnärligt i textil och lär sig svenska.

Boken Vi dricker te och lär oss e innehåller en lärarhandledning, där man kan läsa om hur det pedagogiska arbetet har gått till. En cd-skiva medföljer boken. På skivan medföljer läsprogrammet AMIS så att man kan spela DAISY-skivan i datorn för att lyssna och samtidigt följa med i bokens text.

Det här är en väldigt fin bok, men en fin tanke bakom. Boken innehåller bilder på kvinnorna och bilder på deras arbete med bokstäverna. Jag vet dock inte hur man kan använda boken i undervisningen. Kanske kan det vara något för pedagoger som arbetar med vuxna analfabeter. Vad jag gillar med boken är att det medföljer en cd-skiva så att man kan både titta och lyssna på texten i boken.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar