söndag 2 oktober 2011

Anatomi & Fysiologi

För en tid sedan fick jag förfrågan från privatpersoner om jag kunde skriva om nedanstående böcker. Deras intresse för böckerna kom aldrig fram i kontakten med mig. Jag som mestadels skriver om skönlitteratur och läromedel och litteratur i svenska som andraspråk, tyckte att det lät roligt och givande, men att jag inte är riktigt insatt i ämnet för ge böckerna en rättvis bedömning. Därför bad jag min svåger, som är kunnig inom ämnet, att läsa och skriva om böckerna.

Anatomisk bildordbok är Heinz Feneis klassiska verk, bearbetad och utökad av Wolfgang Dauber. Anatomisk bildordbok har funnits på svenska i ungefär 25 år och är ett väldigt etablerat referensverk bland yrkesverksamma och studerande inom medicin- och vård. Bokens upplägg påminner om vilken ordbok som helst, men med begrepp och förklaringar av anatomin. Vissa begrepp förtydligas även med bilder. Längst bak i boken finns två register, det ena på latin och det andra på svenska. Boken är lättöversiktlig och kan även vara intressant att bläddra i även om man nu inte är medicinstuderande eller verksam inom yrkesområdet. Indelningen av termerna i boken är hierarkisk och består av nio nivåer som synliggörs med dekorfärg och olika typsnitt. Det här är en väldigt fin bok.

Fysiologi av Jan Lännergren & Håkan Westerblad är en bok som ges ut av Studentlitteratur. Den handlar om hur människokroppen fungerar. Boken innehåller 19 kapitel och ett sakregister längst bak. I boken kan vi läsa om hur enstaka celler och organ fungerar, men också om kroppen som helhet. Boken riktar sig till läkar- och tandläkarstudenter, biomedicinare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kiropraktorer och naprapater. Författaren till boken Fysilogi, Jan Lännergren är professor i fysiologi vid Karolinska Institutet. Mer om honom finns att läsa här.

Människokroppen- fysiologi och anatomi är en bok med häftig framsida. Boken är skriven av Egil Haug & Jan G Biålje och ges ut av Liber. Boken handlar om hur människokroppen är uppbyggd och illustrationerna förtydligar innehållet. Den är en otroligt intressant bok att bläddra igenom om man har intresse för själva ämnet. Många nya kunskaper tillgodogörs och kunskapen om människokroppen är väldigt fascinerande. Den senaste utgåvan av boken riktar sig främst till sjuksköterskestudenter och innehållet är omarbetad för att bli ännu lättare att läsa och lära. Människokroppen består av 18 kapitel som beskriver och förklarar människans grundläggande anatomi och fysiologi. Till boken finns även en arbetsbok.

ATLAS över människokroppen av Vigué-Martin är min absoluta favorit. Det här en bok i stor format som ger en systematisk översikt av människokroppen, indelad i olika kapitel. Varje kapitel beskriver ett specifikt organsystem. Illustrationerna ger en väldigt tydligt översikt och är lockande för ögat att titta på. De kortfattade beskrivningarna och de latinska namnen gör att boken har ett pedagogiskt upplägg vilket i sin tur bidrar till ett lättförståeligt innehåll. Atlasen kan vara av intresse både för studerande, men även för de som är intresserad av människokroppen.


Recenserad av Bookis svåger för Bookis litteraturblogg.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar