söndag 11 september 2011

Blodröd väg - Moira Young

Moira Young kommer från Kanada och är nu bosatt i Storbritannien. Hon har tidigare arbetat som bland annat dansare och skådespelare. I juni kom hennes debutbok Blodröd väg i Storbritannien och den har nu översatts till svenska.

Saba har tillbringat hela sitt liv i Silversjö, en uttorkad ödemark härjad av ständiga sandstormar. Allt är bra med henne så länge hennes älskade tvillingbror mår bra. Men när ett sandstorm anländer tillsammans med fyra ryttare, krossas Sabas värld. Hon ger sig ut på ett uppdrag för att få honom tillbaka.

Hon kastas ut i den laglösa, fula verkligheten av världen utanför Silversjö. Saba känner sig förlorad utan Lugh att vägleda henne. Vad som är mest överraskande av allt är att Saba lär känna sig själv: en våldsam kämpe, en oslagbar överlevare och en listig motståndare. Tillsammans med ett gäng tjejer får hon kraften och makten att dra ner ett korrupt samhälle från insidan.

Moira Youngs debutroman är fantastisk. Blodröd väg är den första boken i Dustlands trilogin som transporterar dig till en postpokalyptisk framtid. Dystopiska romaner blir allt vanligare i unga vuxna bokhyllorna, men just denna bok är en speciell berättelse.

Saba har aldrig kommit i kontakt med världen utanför Silversjö. Allt förändras när hennes tvillingbror, Lugh, blir kidnappad och hon följer efter för att hitta honom. För första gången i sitt liv måste Saba klara sig själv när hon möter många nya utmaningar. Vad som börjar som ett uppdrag att rädda sin bror förvandlas snabbt till en resa där Saba måste lära sig var hennes lojalitet ligger och vad hon kan göra för kärleken.

Saba är en kick-ass hjältinna som inte låter någon dra ner henne. Det finns tillfällen då hon är rädd, men hon låter inte rädslan övervinna henne. Karaktärerna i boken är underbara och Saba och hennes lillasyster Emmi är mer lika varandra än vad Saba vill erkänna. Den stora blandningen av personligheter i boken och den snabba handlingen gör berättelsen så bra. Jag väntar med spänning på nästa bok i serien.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar