onsdag 31 augusti 2011

Var tredje skola saknar ett bemannat skolbibliotek!

En undersökning genomförd av Centrum för lättläst och Lärarförbundet visar att var tredje skola saknar ett bemannat skolbibliotek. Risken med detta är att elever med lässvårigheter är de som blir mest drabbade. Brister i läsförmågan påverkar i sin tur skolgången.

I skolinspektionens nya riktlinjer står det att ett skolbibliotek ska vara anpassat till elevernas behov, vilket i realiteten inte är möjligt utan att biblioteket är bemannat av personal med rätt kompetens.

Mer om undersökningen kan du läsa om här.

3 kommentarer :

  1. Ja visst är det skrämmande.

    SvaraRadera
  2. Skolbibliotek är en rättighet men skolan måste också förvalta detta väl. Jobbar själv i en kommun med integrerade folk- och skolbibliotek och där används inte biblioteket eller personalens kompetens på bästa sätt. Skolan ser biblioteket enbart som ett ställe att låna böcker på vilket i sig är jätteviktigt men man glömmer bort allt det andra, informationskompetens, informationssökning, källkritik m.m. Det saknas ett djupare samarbete mellan pedagoger och bibliotek. Man verkar ta biblioteket för givet, för att inte tala om rektorerna som inte verkar bry sig ett dugg, för de kan ju alltid säga att de har ett skolbibliotek men hur det används är en annan fråga...

    SvaraRadera
  3. Ja, och tråkigt! Precis som du säger Bokfink, det är inte många rektorer som bryr sig heller.

    SvaraRadera