fredag 12 augusti 2011

Elizabeth - Lesley Pearse

Lesley Pearse senaste bok, Elisabeth, har jag nu har läst och tycker mycket om. Författarinnan har skrivit en del böcker om starka kvinnor och böckerna har här i Sverige fått sitt namn efter den kvinnliga huvudpersonen.

Liverpool under 1800-talet. 15-åriga Elizabeth och hennes bror försöker nu överleva och skapa ett bra liv, efter att ha haft en harmonisk uppväxt. Allt slogs i spillror när fadern tog sitt liv och modern kort därefter dör efter att ha fött ett flickebarn.

Elizabeth är en stark flicka som kämpar för sin lillasyster. Hon får jobb hos en förmögen familj och börjar lägga undan lite pengar. Amerika, det stora landet i väst, lockar och till slut beger sig Elizabeth och hennes bror över Atlanten för att skapa sig ett bättre liv. Lillasystern lämnas hos den förmögna familjen Elizabeth arbetar hos. När syskonen väl är framme i New York upptäcker de att livet inte är så enkelt i Amerika som de hade hoppats på och tillsammans med två vänner beger de sig på en resa, först till Philadelphia och sedan via Kanada till guldrushen i Klondike. Det blir ett äventyr som bjuder på svårigheter, sorg och lidande, men även glädje och kärlek.

Elizabeth är en historisk roman och en välskriven sådan. Språket är underbart och berättelsen flyter på, är medryckande och spännande. Amerika under de första nybyggarnas tid var en galen tid fylld av händelser för många och liksom många på den tiden råkade Elizabeth ut för en hel del otroliga händelser. Boken rekommenderas varmt! Den är en riktig bladvändare.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar