lördag 4 juni 2011

Ny bok från Sagolikt Bokförlag

För er som har läst Vem kan älska Ella kan jag berätta att den andra delen i Ellatrilogin är här. Uppföljaren till Ellaboken är Göm Enya, skriven av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist. Boken finns också som ljudbok uppläst av Anette Skåhlberg.

Göm Enya är en bok som handlar om ensamkommande flyktingbarn, främlingsfientlighet och utanförskap. Det är en berättelse om behovet av att känna sig trygg. Varje sida har ett längre stycke text och i slutet finns det några sammanfattande rader av texten för nybörjarläsaren.

Stackars Enya vandrar i dagar och nätter, utan mat, utan sömn, för att komma till en stad hon har varit i en gång tidigare. Runt halsen har hon ett vackert halsband med ett silverhjärta som ger henne styrka. I staden hon ska till bor Ella som har börjat drömma mardrömmar. Ella vill inte berätta om sina drömmar för Anton och Adam som försöker att trösta henne.

När Ella, dagen efter, ska ta med sig sitt favoritsmycke till skolan upptäcker hon att den är borta. Hon blir jätteledsen och Adam och Anton hjälper henne att leta efter den. De hänger upp lappar om det försvunna smycket och när Adam en sen kväll går ut för att hämta tillbaka smycket, smyger Ella efter honom. Det är då Ella möter Enya, Ellas egen syster som har kommit in i hennes liv och ska nu stanna för gott.

Göm Enya är en otroligt fin berättelse! En eloge till Skåhlberg och Dahlquist som skriver om ett ämne som det talas mycket om i perioder, men som ofta också glöms bort - ensamkommande flyktingbarn som kan resa upp till ett år för att ta sig till ett tryggare land. Många av dessa barn vandrar genom öknar och bergstraker, de sover utomhus och trängs ombord på små båtar. En resa som innebär livsfara för dessa barn.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar