onsdag 27 april 2011

Oskuldens museum - Orhan Pamuk

Oskuldens museum är Orhan Pamuks första roman efter att han fick Nobelpriset i litteratur 2006. Det är 70-talet i Turkiet och kärlek är huvudordet i denna roman. Kemal, son i en förmögen familj ska gifta sig med Sibel, som också har det gott ställt. När han en dag ska köpa en present till Sibel, träffar han Füsun som visar sig vara en avlägsen, fattig släkting till honom. De förälskar sig i varandra och träffas i Nådahuset vid samma tidpunkt varje dag. Han förlovar sig med Sibel trots kärleken till Füsun. Füsun försvinner spårlöst tillsammans med sin familj och Kemals förlovning med Sibel bryts. Sibel ger upp hoppet om att Kemal kan botas från sin sjukdom - kärlek. Åren går och Kemal besöker Nådahuset i hopp om att Füsun ska dyka upp. Han erinrar sig deras möten genom att besöka Nådahuset och röra och smaka på allt som hon glömt kvar i Nådahuset. Trots mycket sökande och brevskrivande får han ingen respons från Füsun. När det plötsligt dyker upp ett brev adresserat till honom, där han blir bjuden på middag hemma hos Füsuns familj, får han upp hoppet.

Kemal samlar på sig souvenirer från Nådahuset men också från Füsuns familjehem, som han besöker flera gånger i veckan. Dessa utgör senare samlingen i hans museum- Oskuldens museum. Genom hela romanen får vi ta del av krocken mellan traditionalism och modernitet i ett land där öst möter väst och oron och förvirringen inför allt det nya. Samtidigt får vi följa en kärlekshistoria som nästintill kan jämföras med besatthet.

När jag läser boken väntar jag hela tiden på att historien ska nå sitt klimax och det gör den, i slutet. Nu när jag har läst klart boken funderar jag på om det här är en verklighetsbaserad roman och jag funderar fortfarande... Däremot, en sak som jag vet är verkligt, är att Orhan Pamuk har byggt ett eget museum där han ställer ut minnen från sin egen barndom. Det kan du läsa mer om här.


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar