lördag 2 april 2011

House of Night - P.C. Cast & Kristin Cast

För den som söker vansinnigt attraktiva vampyrer, en tonårig flicka och lite romans finns svaret i House of Night serien. Här finns den tonåriga ångesten, monotont beskriven, en kickass hjältinna, en grupp vänner/medhjälpare och en hälsosam dos av åtgärder. House of Night serien utspelar sig en värld där vampyrer och människor lever sida vid sida, men inte i harmoni. Valda tonåringar "märks" under sin uppväxt med en tatuering, i form av en halvmåne, i mitten på deras panna. Om man blir märkt, måste man flytta till House of Night, en kedja av internatskolor som tränar de unga vampyrerna att genomgå förändringen till en vuxen vampyr.

Första boken i serien, Vampyrens märke, börjar med att Zoey Redbird blir märkt och hon får flytta till House of Night i Tulsa, Oklahoma. Vampyrerna har lyckats skapa en religion och en struktur på internatskolan som praktiskt taget har "girl power" skrivet över hela området. Zoey får goda vänner, upptäcker sina fantastiska krafter och blir kär. Det här är en bok om vad som är rätt och fel och vikten av goda vänner.

Och om du är trött på att tjejen tänker på killen hela tiden, så kan jag tala om att Zoey Redbird är precis tvärtom när det gäller hennes pojkvän - speciellt i andra boken, Sveket, som du kan läsa om här i en tidigare recension.

Den tredje boken, Utvald börjar med att allt i Zoeys liv vänds upp och ner. Hennes närmaste vänner är arga på henne, hon blir vän med någon som hon trodde var ond, hennes bästa vän är odöd och Zoey kämpar mot sin blodtörst och passion för tre män. Zoey tvingas lita på sin egen intuition för att rädda sin bästa vän och omfamna gudinnan Nyx val gjorda för henne. Hela världen känns fel, men vem kommer att tro henne?

Svart ängel börjar med att hela Zoeys liv har fallit isär. Förlusten av hennes pojkvänner och avsaknaden av stöd från sina vänner, i kombination med hennes nästan odöda bästa vän och en till vampyrvän som har blivit människa, blir verkligheten en underlig plats att vistas i. Zoey undrar om hennes förmågor är välsignelser eller förbannelser. Hon lyckas samla ihop sitt liv, precis i god tid innan en uråldrig ondska släpps lös. En ondska som hotar allt hon älskar.

Böckerna vänder sig till unga läsare, men innehåller också lite sexuella och alkohol- och narkotikarelaterade scener. Homosexualitet och mångfaldsfrågor lyfts upp som en naturlig del i livet och hänvisningar till aktuella ikoner, som Gossip Girl, är uppfriskande för den unga läsaren. För egen del tycker jag inte att böckerna har något nytt att berätta, men trots detta är de riktigt beroendeframkallande.

2 kommentarer :

  1. Har precis börjat läsa första delen i serien, verkar helt ok men som sagt det är en bok för tonåringar/young adults. Har inte läst så mycket böcker om/med vampyrer än, men efter att ha läst en "vampyrfiktion" i sommras på Linnéuniveristet så har jag verkligen blivit "biten". :-)

    SvaraRadera
  2. Hej Cicci! Ja, det finns både bra och mindre bra böcker inom den genren. Nu blir jag lite nyfiken, vad läste du för bok då? :)

    SvaraRadera