torsdag 28 april 2011

Drömhjärta - Cecilia Samartin

Nora har vuxit upp tillsammans med sin kusin Alicia i ett lyckligt Kuba på 1950-talet. När Fidel Castro tar makten i landet förändras mycket och flickorna, Nora och Alicia, skiljs åt. Från att tidigare ha delat allt, tvingas de nu att leva ifrån varandra. Nora flyr tillsammans med sin familj till USA medan Alicia stannar kvar i Kuba. Alicia befinner sig i Havanna där fattighet blir ett faktum och frihet känns avlägset. Hon tvingas sälja sin värdighet i utbyte mot lite mat, men snart gifter hon sig och får dottern Lucinda som visar sig vara blind.

Brevväxling sker mellan Nora i USA och Alicia i Kuba och när Nora nås av de tråkiga nyheterna om hur Alicia lever sitt liv måste hon agera. Nora själv lever ett lyckligt liv med man, hus och pengar. Hon åker till hemlandet för att hjälpa sin kusin, Alicia som blir svårt sjuk och där avger hon ett löfte om att till varje pris ta hand om Alicias dotter, vilket också blir så.

Drömhjärta av Cecilia Samartin är en fängslande och sorglig historia om hur politiken kan förändra livet för så många människor över en natt. Hur fattigdom och hunger gör att människan gör sitt yttersta för att få några smulor i magen. Samtidigt som hoppet om det bättre aldrig överger en, den finns där under de svåra dagarna i livet. Oavsett allt det svåra, finner Nora och Alicia tröst i att ha varandra, trots det stora avståndet. Det här är en vacker berättelse om hur tron och kärleken binder samman människor och gör de starkare.


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

1 kommentar :

  1. Later oerhort intressant tema, ett standigt pagaende problem, de som akte och de som blev kvar.

    SvaraRadera