onsdag 20 april 2011

De som går igen - Marcus Sedgwick

Marcus Sedgwick har skapat en läskig berättelse om vampyrer och myter som skiljer sig från dagens romantiska vampyrböcker. Berättelsen är beläget i den stränga vintern, i en rumänsk by, i utkanten av en mörk och olycksbådande skog. De som går igen en - en skräckhistoria om vampyrer.

De som går igen följer en pojke, Peter, som alltid flyttas runt av sin alkoholiserade far Tomas, utan att egentligen förstå varför. Peters pappa har en mystisk låda under sängen som Peter inte får röra. När folk börjar gå igen, det vill säga komma tillbaka från de döda, känner Peter att han måste göra något, men hans far är emot det. När en grupp romer kommer till staden, försöker de att ta saken i egna händer. Romerna känner till Tomas hemlighet. Peter, som blir mer och mer nyfiken på faderns hemlighet blir samtidigt intresserad av en romsk flicka, Sofia.

Det här är en roman som utforskar den komplexa relationen mellan en missbrukande pappa och hans lojala, modiga son. Peter erkänns och bekräftas av sin far, i slutet av berättelsen, när Tomas äntligen börjar se honom som en ung man istället för ett barn. Denna förändring ger Peter en känsla av tillhörighet och identitet, vilket han har saknat tidigare.

En del av atmosfären skapas av den upprepade refrängen i en låt som sjungs. Låten kallas Miorita och den tillför en känsla av poesi till berättelsen. Miorita är en gåta om att acceptera sin död utan att kämpa för att leva. Den sjungs av en herde som hör att han kommer att bli dödad av sina två bröder. Låten, som är nyckeln till händelserna i boken, kan tydas på två olika sätt, vilket framkommer i slutet av boken.

Efter berättelsens kulmen kommer en liten besvikelse. Den är underbart skriven och uppbyggd och Sedgwick är duktig på att bygga upp spänningen, men lika duktig på att skingra allt på ett ögonblick. Därmed inte sagt att berättelsen är dålig, vissa scener gjorde till och med mig lite rädd.

1 kommentar :

  1. Jag tycker att det verkar ha ett riktigt bra upplagg, jag gillar alltid inslag som ateruppvackta doda tec. Nagot for mig, hoppas jag!

    SvaraRadera