torsdag 10 mars 2011

Stjärnlösa nätter - Arkan Asaad

Arkan Asaads debutroman Stjärnlösa nätter vägrar lämna mig, den har etsat sig fast i mitt minne. Verkligheten, genom någon annans ögon, känslorna och frustrationen över att inte räcka till, att ständigt svika sina föräldrar, att hela tiden bli övertalad - till något man inte vill göra, något som kan förändra hela ens liv och drömmar. Vem lyssnar? Ingen. Var finns den befriande utvägen från anklagelserna och från de nedtryckande kommentarerna?

19-årige Amàr ska besöka Kurdistan med sin pappa och sina yngre syskon. Besöket ger oanade konsekvenser som förändrar alla inblandades liv. I Kurdistan börjar pappan och släkten att smida planer; Amàr ska gifta sig med kusinen Amina som anses vara en lämplig fru att bilda familj med. Amàr ska sedan ta med henne till Sverige och med tiden ska de lära sig att älska varandra och bilda familj.

Självklart vill inte Amàr gifta sig bara för att det är ett passande äktenskap. Dessutom tänker han inte gifta sig med sin kusin som han lekte med som barn. Amàr blir arg och han protesterar, men ju mer han säger nej, desto mer utfryst blir han från familjen och släkten. Ögonblicket av svaghet kommer och Amàr säger ja även om han strax efter ångrar sig. Inte kan han heller ändra sig nu efter faderns glädjetårar. För det enda Amàr längar efter är egentligen att bli sedd och bekräftad av sin far.

Faderns rykte och ställning har stått på spel och nu när Amàr har underkastat sig hör han till. Men det är inget lätt val för Amàr och ganska snart har han lyckats trassla in sig i en massa lögner och konflikter vilket tvingar honom till att desperat ta sig ur en omöjlig situation på ett hemskt sätt. Amàr förskönar inte sina handlingar och han förstår hur djupt han sårar. Samtidigt klarar han inte av att få Amina på halsen. Efter flera års väntan har även Amina förstått att Amàr inte vill ha henne, men hon har nu förlorat flera år av sitt liv i väntan på en man som släkten har valt åt henne.

Självklart är det här ett angeläget ämne och väldigt känsloladdat. Arkan Asaad lyckas skriva på ett sätt som fångar läsaren med en stark självbiografisk ton. Amàrs förhållande till pappan känns som hatkärlek. Pappans handlingar styrs av släktingarnas vördnad och respekt för honom, han framstår som en aggressiv far som vill visa att han har uppfostrat sina barn väl och att barnen lyder honom. Men Amàr är en rebell, han vill inte anpassa sig och tanken på att gifta sig är främmande. Han ska ju åka hem till Sverige och leva sin dröm, han ska bli något.

Det här känner jag så tydligt igen, denna mörka, ångestladdade handling som sker många flickor och pojkar - en handling som berövar de deras framtid. Jag har, under läsandets gång, men även efter, diskuterat en hel del med min man om Asaads roman. Den här boken bygger på Asaads egen erfarenhet, men jag kan inte skaka av mig den underliga känslan att boken till viss del också bygger på min erfarenhet. Arkan Asaad har lyckats ge röst åt de vars liv är en handelsvara.

Här kan du titta på TV4 Nyhetsmorgon, från den 6 januari 2011, med Arkan Asaad som pratar om tvångsäktenskap.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar